Hoppa till huvudinnehållet

Kulturarbetare från hela Europa utbyter idéer och lever som Fengersforsbor

Publicerad:
Mie Felth ingår i arrangörsgruppen när Not Quite nu står värd för den stora kulturkonferensen Trans Europe Halles.
Mie Felth ingår i arrangörsgruppen när Not Quite nu står värd för den stora kulturkonferensen Trans Europe Halles. Foto: Andreas Dagström

Det internationella nätverket Trans Europe Halles, som består av 140 gräsrotsdrivna kulturcenter, håller just nu stor konferens i Fengersfors.

Arrangören Not Quite har lyckats med konststycket att ordna husrum för nära 150 tillresta gäster på orten.

Sedan 1980-talets början har Trans Europe Halles, TEH, stöttat gräsrotsdriven omvandling av övergivna byggnader till platser för konst och kultur. Not Quite anslöt 2010 och är fortfarande en ganska udda fågel i sammanhanget. Detta då bara cirka en tiondel av nätverkets totalt över 140 kulturcenter är baserade utanför städer.

Varje år genomförs två möten på olika medlemsplatser och nu har turen kommit till Fengersfors.

– Det är första gången TEH har konferens på landsbygden. Vi ansökte om att få dem hit för tre år sedan. Då kom pandemin emellan, men nu är det äntligen dags, säger Mie Felth, som ingår i den lokala arrangörsgruppen.

150 kulturarbetare från hela Europa är samlade i Fengersfors.
150 kulturarbetare från hela Europa är samlade i Fengersfors. Foto: Andreas Dagström

Många sängar att fixa

Att ordna sängplats för 150 gäster från hela Europa var så klart svårt i en före detta bruksort med 400 fastboende. Några konferensdeltagare har efter eget önskemål inackorderats på närliggande hotell, men merparten hamnade ändå inom rimligt gång- eller cykelavstånd från Fengersfors bruk.

– Folk bor hemma hos folk. Fantastiskt. Många övernattningar sker hos Not Quite-medlemmar, men även vanliga lokalbor ställer upp, säger Mie Felth. Vi har fått låna allt från sommarhus till husvagnar.

En fördelen med att ha deltagarna hyfsat koncentrerade är att grupperna då lättare kan vallas runt till rätt plats. Förutom på det gamla bruket är programpunkter förlagda till Fengersfors Fritidslokaler, Kleva Sloyd biotope och Strands snickeri, som Not Quite köpte för ett år sedan.

– Sen visar boende på orten hur det faktiskt är i Fengersfors, säger Mie Felth.

Näringslivs- och kommunikationschef Kristoffer Ljung hälsade gästerna välkomna å Åmåls kommuns vägnar.
Näringslivs- och kommunikationschef Kristoffer Ljung hälsade gästerna välkomna å Åmåls kommuns vägnar. Foto: Andreas Dagström

Många länder representerade

Den enskilt största deltagargruppen är svenskar, följt av övriga nordbor, men även länder som Georgien, Kosovo, Ukraina, Belgien, Frankrike och Tyskland är representerade.

– Fantastiskt att så många rest hela vägen hit, till utkanten av Europa, under rådande omständigheter med svajig ekonomi, krig, energikris och annat, säger Mie Felth.

Exakt hur avsides Not Quite verkligen ligger var det inte alla som hade koll på innan:

– Det har varit många logistiska frågor att lösa. Jag har fått guida folk till att det inte finns någon flygplats i Åmål. Men alla är glada och trevliga.

Känd från tv först ut

Under vistelsen ska deltagarna tillsammans undersöka vad temat ”Do it together” innebär för kulturskapare ur ett praktiskt såväl som ur ett filosofiskt och i synnerhet, ruralt perspektiv.

Konferensen invigdes på torsdagen med tal av bland andra Katti Hoflin, Västra Götalandsregionens kulturchef. För länge sedan var hon känd från tv-programmen ”Bolibompa” och ”Bullen”.

Hoflin började ”gloomy”, eller dystert, med att anspela på det skakiga världsläget, men lockade efter hand till många applåder och skratt utifrån egna upplevelser.

Konferensdagarna är fyllda av diverse workshoppar, föredrag och panelsamtal.
Konferensdagarna är fyllda av diverse workshoppar, föredrag och panelsamtal. Foto: Andreas Dagström
Västra Götalandsregionens kulturchef Katti Hoflin höll ett bra invigningstal.
Västra Götalandsregionens kulturchef Katti Hoflin höll ett bra invigningstal. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

FengersforsFengersfors brukFengersfors FritidslokalerMie FelthNot QuiteSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.