Hoppa till huvudinnehållet

Rebellen från Åmål på Sagascenen

Publicerad:
Föreställningen ”Skandalen Ida Bäckmann” spelas på Sagabiografen.
Föreställningen ”Skandalen Ida Bäckmann” spelas på Sagabiografen. Foto: press

Journalist, författare, lärare – och även av motståndarna benämnd stalker och allmän bråkstake. Ida Bäckmann från Åmål var en mångfacetterad och kontroversiell kulturpersonlighet runt förra sekelskiftet. På lördag arrangerar Säffle Teaterförening en teaterföreställning om henne. I pjäsen gestaltas Ida Bäckmann av Anna-Lena Hemström.

Ida Bäckmann beskrevs av sin samtid som en sorts naturkraft, som skapade kaos var hon än drog fram. Född i Åmål och boende i Säffle i unga år, är det en ”hemvändare” som gästar Sagabiografen i Säffle på lördag i föreställningen ”Skandalen Ida Bäckmann.

I Åmål har Bokdagar i Dalsland tagit författaren under sina vingar. Här finns Ida Bäckmanns gata, Ida Bäckmanns plats och även ett nybildat litterärt sällskap, Ida Bäckmann-sällskapet.

Som reporter (bland annat krigskorrespondent), författare och allmän kulturprofil var hon helt okänslig i vissa situationer. Ida Bäckmann väcker känslor och beskrivs som stridslysten, egoistisk, svartsjuk och snål, och ha stalkat både Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding, även om det är en bild som problematiserats på senare år. Samtidigt ansågs hon vara påläst, humoristisk, modig, driftig och generös.

Den mycket språkbegåvade Ida Bäckmann reste ensam runt till oroliga områden i världen och stod i händelsernas centrum, ofta med fara för sitt eget liv. Allt rapporterades hem till de stora dagstidningarna.

I pjäsen ”Skandalen Ida Bäckmann” är det författaren och journalisten själv som berättar om sitt liv.

Förutom Anna-Lena Hemström, som spelar Ida Bäckmann, medverkar även Mulle Holmqvist på scenen. Föreställningen är regisserad av Sissela Kyle.

Artikeltaggar

Ida BäckmannSäffleSäffle TeaterföreningSagabiografen SäffleTeater

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.