Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: I Åmål kan du få tänderna lagade utan borrmaskin

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Tandläkaren Göran Johansson var först i Skandinavien med att laga tänder med hjälp av en ny lasermetod. Patienten Peter Cundy var imponerad. ”Tänk att slippa bedövningssprutor”, sa han.
Tandläkaren Göran Johansson var först i Skandinavien med att laga tänder med hjälp av en ny lasermetod. Patienten Peter Cundy var imponerad. ”Tänk att slippa bedövningssprutor”, sa han. Foto: Provinstidningen Dalsland

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1972

Karl Axel Högmers sista predikan. Prosten Karl Axel Högmer slutade efter 20 års arbete i Svanskog. Efter predikan som prosten Högmer höll över orden ”Sanningen skall göra oss fria” kom han in på att det var sista gången som han tjänstgjorde i kyrkan som ordinarie präst. ”Det har varit en stor förmån att få tjänstgöra i denna underbara bygd och kyrka och att här få förkunna det märkvärdiga budskap som Guds ord är”.

1997

I Åmål kan du få tänderna lagade utan borrmaskin. Sedan en månad tillbaka kan tandläkare Göran Johansson i Åmål laga tänder utan att använda sig av borr. Och det är han först i Skandinavien med. ”Målet är att patienten, när han eller hon går härifrån, inte ska veta vad jag gjort”, säger Göran Johansson. Lagningen ska varken kännas eller synas. Med hjälp av en dataenhet, så ser han vad som avverkas i tanden. Istället för borr har han en ljusledare. Denna innehåller en koncentrerad form av ljusenergi och en kristall.

2012

Hyllning till småstadstanten. Glaskonstnären, illustratören och formgivaren Annica Hedborg från Åmål har i dagarna kommit ut med sin första bok. ”En småstadstants betraktelser” är ett finurligt och klurigt manifest till landsbygdens äkta tanter. Boken består av teckningar med humoristiska, bitska, slagkraftiga och tänkvärda formuleringar. Nästa vecka ska hon stå i butiken i Dalslandsmontern på bokmässan i Göteborg. Då får boken följa med.

Artikeltaggar

Annica HedborgProvinstidningen DalslandSamhälleSvanskogs kyrkaÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.