Hoppa till huvudinnehållet

Mycket folk ute på Ljusfesten: Regnet dämpade tillströmningen mot slutet

Publicerad:
Åmåls karoliner lockade mycket folk ner till udden bakom Dalslands Skafferi och sköt salut både med sina musköter och med en kanon.
Åmåls karoliner lockade mycket folk ner till udden bakom Dalslands Skafferi och sköt salut både med sina musköter och med en kanon. Foto: Roger Pettersson

Det var ett späckat program under Åmåls ljusfest. På lördagskvällen lockade Åmåls karoliner mycket folk till udden bakom hembygdsmuseet. De sköt salut både med musköter och en kanon och tågade med svenska och ukrainska flaggor i en manifestation för Ukraina.

Kommunalrådet Michael Karlsson (S) bjöd på sina bästa boktips i Nordiska litteraturhuset där Bokdagar i Dalsland höll öppet hus. Han berättade hur han fascinerats över bokserien Jomsviking av Björn Andreas Bull-Hansen där han läst de två första av tre böcker och att han ser fram emot att läsa den tredje och sista boken.

Åmåls scoutkår släppte lyktor som flöt fram på Åmålsån och det stämningsfulla ljuset lockade också storpublik både längs med ån men framför allt på stenbron mellan torget och Plantaget.

Niklas Fredriksson och Frans Skoog gick tipspromenaden som utgick från hembygdsmuseet, men då hade klockan passerat nio på kvällen och det hade börjat falla allt mer regn, vilket snabbt tunnade ut folkvimlet på stan.

Bilkortege i regn

– Vi lyssnade på tre låtar från ”Så som i himmelen” i Gamla kyrkan. Det var jättebra och vi har biljetter till föreställningen som vi ska gå på, säger Frans Skoog.

Det bjöds bland mycket annat även på bilkortege, ”Light cruising”, av Bluestown MC, men regnet gjorde att det var färre åskådare längs med Kungsgatan än vanligt när bilarna som var rejält pyntade med ljus gled fram genom stan.

 • Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) bjöd på boktips tillsammans med Lars Gustafsson som är engagerad i Bokdagar i Dalsland.
  Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) bjöd på boktips tillsammans med Lars Gustafsson som är engagerad i Bokdagar i Dalsland. Foto: Roger Pettersson
 • Bröderna William och Theo Karlsson följde med spänning lyktorna som flöt i Åmålsån.
  Bröderna William och Theo Karlsson följde med spänning lyktorna som flöt i Åmålsån. Foto: Roger Pettersson
 • Det var många som stod på bron mellan torget och Plantaget för att följa lyktorna.
  Det var många som stod på bron mellan torget och Plantaget för att följa lyktorna. Foto: Roger Pettersson
 • David Johansson, uppväxt i Åmål men numera Karlstadsbo, trivdes med det välarrangerade upplägget på Åmåls ljusfest.
  David Johansson, uppväxt i Åmål men numera Karlstadsbo, trivdes med det välarrangerade upplägget på Åmåls ljusfest. Foto: Roger Pettersson
 • Stella och Julie Ödman trivdes på ljusfesten.
  Stella och Julie Ödman trivdes på ljusfesten. Foto: Roger Pettersson
 • Bengt Olsson och Per Jornert, två av Åmåls karoliner, var nöjda med att avfyrningen från musköterna gick över förväntan i det fuktiga vädret.
  Bengt Olsson och Per Jornert, två av Åmåls karoliner, var nöjda med att avfyrningen från musköterna gick över förväntan i det fuktiga vädret. Foto: Roger Pettersson
 • Åmåls karoliner sköt kanonskott på udden bakom Dalslands Skafferi.
  Åmåls karoliner sköt kanonskott på udden bakom Dalslands Skafferi. Foto: Roger Pettersson
 • Fredrik Saarikoski med dottern Alma Saarikoski, till höger, och Almas kusin Selma Axelsson.
  Fredrik Saarikoski med dottern Alma Saarikoski, till höger, och Almas kusin Selma Axelsson. Foto: Roger Pettersson
 • Daniel Wejshult gick tipspromenad tillsammans med dottern Mollie Wejshult.
  Daniel Wejshult gick tipspromenad tillsammans med dottern Mollie Wejshult. Foto: Roger Pettersson
 • Stina Forsvik, Junie Tholin och Siri Körner tyckte det var "askul", som Junie uttryckte det, med ljusfest och mycket folk ute på stan.
  Stina Forsvik, Junie Tholin och Siri Körner tyckte det var "askul", som Junie uttryckte det, med ljusfest och mycket folk ute på stan. Foto: Roger Pettersson
 • Niklas Fredriksson gick tipspromenad tillsammans med Frans Skoog.
  Niklas Fredriksson gick tipspromenad tillsammans med Frans Skoog. Foto: Roger Pettersson
 • Åmåls scoutkår släppte iväg många lyktor på en färd genom Åmålsån.
  Åmåls scoutkår släppte iväg många lyktor på en färd genom Åmålsån. Foto: Roger Pettersson

Åmåls karoliner lockade tidigare på kvällen mycket folk på udden bakom Dalslands Skafferi. Först bjöd de på ett öronbedövande kanonskott och sedan på salut med musköterna. Bengt Olsson och Per Jornert, två av karolinerna, var nöjda med kvällen.

– Det är långt ifrån alltid musköterna smäller av när det blir fuktigt, men nu var det bara en som inte small av. Jag trodde nog det skulle vara fler när det var så blött, säger Bengt Olsson.

Robin Olsson hade med sig sina barn Ludvig och Julia Saarikoski ut på Åmåls ljusfest.
Robin Olsson hade med sig sina barn Ludvig och Julia Saarikoski ut på Åmåls ljusfest. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls KarolinerBokdagar i DalslandFritid och livsstilLjusfestenNordiska litteraturhuset

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.