Hoppa till huvudinnehållet

Facket krävde skyddsstopp på ny vårdmottagning innan den ens öppnat

Publicerad:
Den öppenpsykiatriska mottagningen på Samvux i Åmål har belagts med skyddsstopp.
Den öppenpsykiatriska mottagningen på Samvux i Åmål har belagts med skyddsstopp. Foto: Andreas Dagström

Samordnad vuxenhälsa, Samvux, invigdes på torsdagen i nya lokaler på Södra Långgatan. Men för en av tre verksamheter som delar lokalerna hade fackförbundet begärt skyddsstopp redan innan dörrarna slogs upp.

Det var glada miner när banden knöts mellan vuxenpsykiatrin, vårdcentralen samt den kommunala individ- och familjeomsorgen. Under paraplybegreppet Samvux riktar de sig särskilt till vuxna med psykisk ohälsa som är i behov av insatser från en eller flera av ovanstående verksamheter, vilka nu delar lokaler på Södra Långgatan.

Men bakom kameraleendena fanns ett uppenbart bekymmer. Vårdförbundet hade kort före invigningen belagt vuxenpsykiatrin med skyddsstopp.

– Det kom till vår kännedom, via avvikelse, att lokalen inte är ändamålsenlig, säger Anna Tjus, Vårdförbundets huvudskyddsombud i Nu-sjukvården.

Utökad vårdsamverkan täcker för bantad öppenpsyk: ”Åmål före sin tid”

Larmknappar saknades

Facket begärde akut skyddsrond och mycket riktigt visade det sig finnas brister. Mest allvarligt är att det saknades överfallslarm i vuxenpsykiatrins lokaler. Larmet används visserligen ytterst sällan, men om någonting händer och larm saknas, då skulle följderna kunna bli allvarliga.

Verksamheten öppnade den 1 september men fortfarande kvarstår brister i arbetsmiljön, menar Vårdförbundet.
Verksamheten öppnade den 1 september men fortfarande kvarstår brister i arbetsmiljön, menar Vårdförbundet. Foto: Andreas Dagström

Facket menar att situationen komplicerades av att Samvux har tre separata huvudmän. Den öppenpsykiatriska personalen tillhör Nu-sjukvården medan övriga yrkesgrupper tillhör Medpro vårdcentral Åmål och Åmåls kommun. Dessutom hyrs lokalen av ett privat fastighetsbolag.

Frågan var då på vilken huvudman ansvaret för bristerna vilar.

– Det känns som att man här brustit i kommunikationen, säger Anna Tjus, som tror att problemet kan bottna just där.

Inga besökare

Innan genomförd och godkänd systemsäkring av arbetsmiljöarbetet får inte Nu-sjukvårdens personal ta emot några besökare.

Från personalens sida har det framförts kritik att flytten till Södra Långgatan känts framstressad. Förutom larm saknades vid öppningen exempelvis en så basal grej som låsbart medicinskåp.

– Bristerna är nu lösta och allt är utrett. Ingen stor grej. Det stora i sammanhanget är att verksamheterna nu flyttat ihop, säger Berith Sletten, verksamhetschef för socialtjänstens individ- och familjeomsorg i Åmåls kommun.

Kvar att ordna

Ur hennes synvinkel undanröjdes problemen vid ett möte på fredagseftermiddagen, då Vårdförbundets kravlista bockades av.

Kommunens säkerhetssamordnare såg direkt till att installera ett trygghetslarm.

Saknas gör däremot säkrare dörrar, och så länge fackets krav inte har tillmötesgåtts kommer skyddsstoppet att kvarstå.

Under tiden utförs arbetet på den öppenpsykiatriska mottagningen i den mån det går via telefon.

– Klart man ska skydd. Vi flyttade in för snabbt, säger Berith Sletten.

Samtidigt avfärdar hon att det skulle finnas en allmän irritation bland Nu-sjukvårdens personal:

– Det var de själva som bad att få flytta i förtid.

Öppnade i förväg

Anna Tjus betonar att fredagens möte inte gav omedelbar lösning på alla brister. Förutom det kvarstående kravet på säkrare dörrar anses exempelvis att överfallslarmet inte är färdiginstallerat och testat.

Samvux öppnade den 1 september, 21 dagar före den officiella invigningen. Redan då var flera av problemen kända, som att det saknades medicinskåp. Ett skåp ordnades visserligen fram, men det måste bytas ut mot ett säkrare, menar Anna Tjus.

Artikeltaggar

ÅmålArbeteÖppenpsykiatriÖppenpsykiatrin i DalslandVårdförbundet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.