Hoppa till huvudinnehållet

Kritik mot EU-beslut om förnybara bränslen

Publicerad:
Spillet eller restprodukterna som brukar benämnas som grot kan vara till exempel grenar, trädtoppar eller rötter.
Spillet eller restprodukterna som brukar benämnas som grot kan vara till exempel grenar, trädtoppar eller rötter. Foto: Henrik Holmberg / TT

Europaparlamentets beslut kring restprodukter vid skogsavverkning möts av kritik från flera håll.

Den 14 september röstades beslutet igenom i EU-parlamentet som innebär att restprodukterna inte ska klassas som hållbara bränslen för energiproduktion.

Spillet eller restprodukterna som brukar benämnas som grot kan vara till exempel grenar, trädtoppar eller rötter. I energikristider ser kritikerna nu förslaget som något som kan få konsekvenser för bland annat fjärrvärmeproduktionen då restprodukterna används till just uppvärmning.

"Den riskerar också att öka EU:s beroende av fossila bränslen från Ryssland och diktaturer i Mellanöstern", säger Raziyeh Khodayari, ansvarig miljö, hållbarhet och energitillförsel på Energiföretagen i ett pressmeddelande.

Ursprungligen var dock förslaget ett totalt stopp för energiproduktion kopplat till den typen av skogsprodukter.

Något definitivt beslut är dock inte taget. Så kallade trepartsförhandlingar mellan EU-kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet ska nu komma fram till en gemensam ståndpunkt.

Artikeltaggar

ElEuropaparlamentetLantbrukSkogsbruk

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.