Fortfarande ansträngt och en oro för skenande elpriser, men tack vare stöd och återbäring har det inte blivit lika tufft som de befarade tidigare i år. Så beskriver de lokala lantbrukarna Johan Larsson och Gustav Bäckström läget.
– Marginalerna är små men läget är inte katastrofalt, säger Gustav Bäckström på Björkils gård.
Flera av de lokala bönderna uttryckte tidigare i år en stor oro inför vårbruket. Ett redan ansträngt läge för lantbrukarna blev än värre i och med kriget i Ukraina, vilket bland annat lett till minskad tillgång och stigande priser på konstgödsel och foder. Det ökande dieselpriset och en oro över utvecklingen på elpriset oroade också.
Men tack vare goda skördar, en återbäring på dieseln och att de fick ta del av regeringens krisstöd på en miljard till jordbruket med anledning av den senaste tidens ökade kostnader på insatsvaror för jordbruket, har de ändå klarat sig hyggligt i år, säger Johan Larsson, köttbonde i Kingebol och ordförande i Åmåls lokalavdelning för LRF, och Gustav Bäckström, mjölkbonde på Björkils gård.
– Det var ingen rekordskörd i år men över medel. Det har varit fantastiskt bra skördeväder i augusti och september, säger Gustav Bäckström som även gläds åt höjningen av mjölkpriset.
– Literpriset har stigit med 1,50 jämfört med i december i fjol.
Tuffa tider för Åmåls bönder: ”Vi vill inte vara beroende av bidrag”Är ni nöjda med de stöd ni fått i år?
– Vi är nöjda men det man verkligen vill ha är stabilare förutsättningar så att vi inte behöver de här stöden i framtiden, säger Gustav Bäckström.
Johan Larsson sysslar i huvudsak med uppfödning av di-kor. De ökande kostnaderna är mer kännbara för mjölk- och svinproducenter, menar han.
Med stigande livsmedelspriser uttrycker han dock en oro över att den inhemska maten blir för dyr och att konsumenterna istället väljer att handla utländska varor i högre grad.
– Då skulle vi kunna tappa försäljningen på det istället och få ett överskott, säger Johan Larsson.
För att de svenska bönderna ska bli långlivade och konkurrenskraftiga gentemot de europeiska kollegorna efterlyser de en anpassning till EU-nivån när det gäller priser på diesel och energi.
Oro inför vintern
Med stigande räntor, fortsatt höga priser på gödsel och annat och skenande elpriser finns det en oro inför vintern och kommande säsong.
– Vi får hoppas på en mild vinter, säger Johan Larsson som tror och hoppas på att regeringen kommer att presentera någon form av krispaket när det gäller elen inför vintern.
– Jag tror att något kommer att hända med elen, det måste komma någon form av stöd.
Redan under förra vinterns elpristoppar hörde han om lantbrukare som stängde av elen och istället drog igång dieselverken för att det blev billigare.
På Björkils gård, som slukar en hel del el i och med mjölkproduktionen, har de redan gjort flera åtgärder för att effektivisera energiåtervinningen. Bland annat återanvänder de energin de får vid nedkylningen av mjölken och i våras satte de upp en andra omgång solpaneler på taket.
Har ni någon krisplan om ekonomin stramas åt ytterligare?
– Då får man börja fundera på att dra ner på produktionen, säger Gustav Bäckström.
Det ovissa läget gör att bönderna inte vågar gasa sig ur lågkonjunkturen. Investeringar och andra satsningar får vänta.
– Nu får man ligga lågt och se vart det tar vägen med räntor och så, säger Johan Larsson.
Nu blir det ett regeringsskifte. Hur tror ni att det kommer att påverka er situation?
– Förhoppningsvis till det bättre. Både Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har ju under valrörelsen pratat mycket om att man måste satsa på landsbygden. Vi hoppas att de är närmare verkligheten, säger Gustav Bäckström.