Hoppa till huvudinnehållet

Tekniskt strul gör att valresultatet i Åmål dröjer

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Sex av sju valdistrikt i Åmål är färdigräknade. Åmål södra återstår.
Sex av sju valdistrikt i Åmål är färdigräknade. Åmål södra återstår. Foto: Christoffer Tuulik

Det slutgiltiga resultatet i kommunvalet i Åmål dröjer på grund av fortsatta tekniska problem hos länsstyrelsen. Sex av sju valdistrikt är klara och det sista, Åmål södra, väntas presenteras först i morgon, onsdag.

De slutgiltiga resultaten i kommunfullmäktige började på de flesta håll trilla in i början av den här veckan, helt enligt plan. En del kommuner var färdigräknade redan i förra veckan. I Åmål har slutresultatet för sex av sju valdistrikt presenterats men det slutgiltiga resultatet för valdistriktet Åmål södra saknas fortfarande.

På tisdagsmorgonen skickade Länsstyrelsen i Västra Götaland ut ett pressmeddelande där den lät meddela att den slutgiltiga röstningen var klar i Åmål, men det mejlet var förinställt och skulle inte ha gått ut då, säger Karin Ladberg, kommunikationsstrateg på länsstyrelsen.

– Det blev ett tekniskt fel.

Enligt prognosen kommer det slutgiltiga resultatet först någon gång under onsdagen.

– Vi ska ha en avstämning nu vid 16.30, men det kommer inte i dag. Någon gång under morgondagen hoppas jag att det ska vara klart, säger Karin Ladberg på tisdagseftermiddagen.

Redan under valnatten vittnade länsstyrelserna om tekniska problem vid inringningen av valresultaten. Och problemen har alltså fortsatt. Förra veckan gick länsstyrelsen ut och berättade om tekniska problem i Valmyndighetens IT-system vilket ledde till fördröjd inrapportering av resultat i region- och kommunvalen.

Länsstyrelsernas inregistreringar av den slutliga räkningen för region- och kommunfullmäktige tog därför längre tid än planerat. Det slutliga resultatet beräknades vara klart för samtliga region- och kommunfullmäktige i början av den här veckan, enligt planeringen.

Det är inte bara i Åmål slutresultatet dröjer. Tio av Västra Götalands 49 kommuner saknade på tisdagseftermiddagen ett slutgiltigt resultat i kommunvalet. I de flesta fall rörde det sig om ett valdistrikt som inte var färdigräknat men i några av kommunerna var det fler, som i Vårgårda där endast två av nio valdistrikt var klara.

Bland övriga Dalslandskommuner har Bengtsfors, Dals Ed och Färgelanda ett slutgiltigt resultat medan Mellerud, liksom Åmål, fortfarande saknar ett valdistrikt.

Resultatet i riksdagsvalet fastställdes i förra veckan.

Artikeltaggar

LänsstyrelsenPolitikVal 2022ValmyndighetenÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.