Hoppa till huvudinnehållet

Traktorträff i Kila: ”Det är folket i bygden som har gjort det möjligt”

Publicerad:
Robin Zachrisson är personen bakom traktorträffen som går av stapeln den 1 oktober.
Robin Zachrisson är personen bakom traktorträffen som går av stapeln den 1 oktober. Foto: Ottosson photograpy

Lördagen den 1 oktober arrangeras förmodligen Kilas första traktorträff någonsin. Ambitionen är att det ska bli en årligt återkommande händelse.

– Det finns ett gediget motor- och maskinintresse i bygden. Det genererar mat och energi, så det är klart att de är viktiga, säger Robin Zachrisson, som är personen bakom evenemanget.

Under en tid har Robin jobbat ihärdigt med att skaffa sponsorer och utställare samt förbereda platsen där träffen ska hålla hus – nämligen framför Kila kyrka. Där finns två stora gärden som man har fått låna. Det norra ska användas som parkering och det södra som eventplats.

– Under förra veckan körde vi över fälten med en betesputs för att gräset ska vara lågt där vi ska vara. Sen har vi förberett för smidig parkering genom att spara strängar med gräs som markerar parkeringsplatserna, berättar Robin.

Ett förberedande arbete i form av gräsklippning gjordes under förra veckan i samarbete med Guteruds gård.
Ett förberedande arbete i form av gräsklippning gjordes under förra veckan i samarbete med Guteruds gård.

Trekamp i traktor

Tillställningen menar Robin kommer vara attraktiv för människor i alla åldrar. Förutom att det kommer att ställas ut bland annat traktorer, A-traktorer, maskiner och specialbyggen ska också en trekamp i traktor gå av stapeln under dagen.

– Det är en lite rolig grej som vi hoppas ska locka fler att göra ett besök. Vi tycker att det är viktigt att man också ska kunna få titta på traktorer som rör sig och inte bara står still, säger Robin.

Trekampen är uppdelad i tre sektioner. Fortkörning, traktor med kärra, som ska köras runt en bana, och plöjning. Alla årsmodeller är välkomna, och man kommer att kunna anmäla sig på plats.

Första i Kila?

Robin är uppväxt i Kila och kan inte minnas att ett liknande evenemang har ägt rum förut. Kanske blir det därmed Kilas första traktorträff någonsin, och kanske kan det bli ett årligt återkommande inslag.

– Min ambition är att återkomma varje år. Blir det en lyckad träff och bra uppslutning så blir det ju bra för alla involverade parter, och då blir det förhoppningsvis enklare att planera in det till nästa år, säger Robin.

”Bygdens event”

Trots att det i grund och botten är Robins idé vill han inte ta på sig äran. För att göra traktorträffen möjlig har det krävts ett gediget samarbete från flera håll. Många företag och föreningar har gått in i projektet med en positiv inställning.

– Till det här eventet är det en tiotal handlare som har sponsrat med fina priser som kommer att delas ut dels i trekampen, dels som utmärkelser för till exempel ”häftigaste epa” eller ”längsta traktorresenär”. Några av företagen kommer också att vara på plats och presentera sina verksamheter.

Robin vill även rikta ett tack till alla som har hoppat på tåget och gjort den kommande traktorträffen möjlig.

– Det känns jättekul och jag är glad över att jag har fått så mycket stöd från bygden med både handlare och markägare som tror på idén. Det är inte mitt event, det är bygdens. Det är folket i bygden som har gjort det här möjligt, säger Robin och fortsätter:

– Det finns ett gediget motor- och maskinintresse här. Det genererar mat och energi, så det är klart att de är viktiga för befolkningen. Det är ju deras levebröd. Samma sak gäller folks egna företag och det är just det jag vill sammanställa på detta fältet. Det ska återspegla folket och livet i bygden.

Artikeltaggar

KilaMotorTraktor

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.