Hoppa till huvudinnehållet

Två Åmålsbor väljs in i regionfullmäktige

Publicerad:
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Sluträkningen i regionvalet i Västra Götaland är klar. Maria Bertilsson-Sandin (S) och Ove Kaye (SD) ser ut att ta plats i regionfullmäktige den kommande mandatperioden.

Socialdemokraterna gick framåt i regionvalet och ser ut att få 46 av de totalt 149 mandaten i regionfullmäktige. Åtta av mandaten tillfaller valkretsen Västra Götalands läns norra där Åmål ingår tillsammans med ytterligare 13 kommuner. Maria Bertilsson-Sandin från Tösse stod på plats åtta på listan och med 397 personvalskryss blev hon den sjätte mest populära kandidaten i valkretsen och väljs därmed in i regionfullmäktige de kommande fyra åren.

– Det känns spännande, men mycket att sätta sig in i. Jag har pratat en del med Ewa Arvidsson om vad det går ut på, säger Maria Bertilsson-Sandin.

Med en lång bakgrund som undersköterska och i dag verksam som enhetschef inom äldrevården i Åmål blir det naturligt att vårdfrågorna ligger närmast till hands när hon nu blir regionpolitiker.

– Det är vissa saker som jag tycker är extra viktiga, som vården och dess samverkan med kommunen – det finns förbättringsområden. Och psykisk ohälsa, att de lägger ner avdelningar för oss som ligger i ytterkanterna av Fyrbodal är inte bra.

Socialdemokraternas valkretslista toppas av tvåan på listan, Louise Åsenfors som fick 1569 kryss, följt av listans toppnamn Bijan Zainali som fick 1087 kryss.

Ove Kaye (SD) kommer att strida för att kompetensen ska behållas på Dalslands sjukhus.
Ove Kaye (SD) kommer att strida för att kompetensen ska behållas på Dalslands sjukhus. Foto: Helena Lindgren

Sverigedemokraterna Ove Kaye har varit ersättare i regionfullmäktige under den senaste mandatperioden. Nu är han på väg att väljas in som ordinarie. Sverigedemokraterna ser ut att få fem mandat från valkretsen. Ove Kaye stod på fjärde plats på valkretslistan och blev också partiets fjärde mest kryssade i regionvalet, med 461 kryss. Efter att ha följt regionpolitiken från ersättarhåll ser han nu fram emot att ta plats på riktigt.

– Vi behöver ha en röst för Dalsland, säger Ove Kaye.

Vilka frågor kommer du att vilja driva?

– Sjukvårdsfrågor i Dalsand, så att vi kan utöka verksamheten i Bäckefors till exempel. Vi ska inte behöva åka ner till Näl och Uddevalla för den öppenspecialiserade vården.

Partiets förstanamn Heikki Klaavuniemi fick överlägset flest personröster i valkretsen, 2477 stycken, följt av listtvåan Lena Mjörnell 755, och Wilma Stridh som med 514 röster kryssade sig in från tiondeplatsen på listan.

Hur regionen kommer att styras de kommande fyra åren är fortfarande oklart.

Miljöpartiet meddelade efter valet att de avser att lämna den grönblå samverkan, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna som de samarbetat med i Västra Götalandsregionen under den senaste mandatperioden.

”Hitta ny modell”

”Vi lämnar nu samarbetet för att hitta en ny modell för ett starkt, grönt inflytande. Det är viktigt att Miljöpartiet är med i ett styre för Västra Götaland även framöver”, skriver partiet i ett utlåtande.

– Vi får se hur det blir på alla fronter. Miljöpartiet svek ju det blågröna blocket, säger Ove Kaye.

– Jag har följt det och tittat på procent och mandat. Det är väl som på många andra ställen, det kommer att krävas samarbete, säger säger Maria Bertilsson-Sandin.

Sverigedemokraterna gick starkast framåt i regionvalet med en ökning på 2.61 procentenheter, vilket ger partiet fyra nya mandat. Socialdemokraterna ökade nästan lika mycket, 2,5 procentenheter, vilket ger partiet ytterligare fem mandat.

Liberalerna backade mest, 2,1 procentenheter medan Centerpartiet backade med 1,68 procentenheter. Även Miljöpartiet backade i regionvalet, 1,07 procentenheter.

Ove Kaye har tidigare varit ersättare för Sverigedemokraterna i regionfullmäktige. Nu blir han ordinarie ledamot.
Ove Kaye har tidigare varit ersättare för Sverigedemokraterna i regionfullmäktige. Nu blir han ordinarie ledamot. Foto: Andreas Dagström

Resultat regionvalet Västra Götaland

Socialdemokraterna: 29,45 %

Moderaterna: 18,44 %

Sverigedemokraterna: 15,43 %

Vänsterpartiet: 10,04 %

Kristdemokraterna: 7,93 %

Centerpartiet: 5,94 %

Liberalerna: 4,78 %

Miljöpartiet: 3,56 %

Mandatfördelning i regionfullmäktige

Socialdemokraterna: 46

Moderaterna: 29

Sverigedemokraterna: 24

Vänsterpartiet: 16

Kristdemokraterna: 12

Centerpartiet: 9

Liberalerna: 7

Miljöpartiet: 6

Totalt: 149 mandat

Artikeltaggar

ÅmålOve KayePolitikRegionfullmäktigeVal 2022Västra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.