Hoppa till huvudinnehållet

Rafflande upplösning i fotbollsfyran: Åmålslagen inblandade i streckstrider

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
IFK Åmål tar emot Åsebro på Örnäsvallen i sista omgången i division 4 Bohuslän-Dal och räddar kontraktet vid seger. Här avlossar IFK Åmåls bäste målskytt Igor de Amorin Domingues, 10 mål, ett skott förbi Fengersfors Ali Jassim. Jassim saknas i Fengersfors backlinje i bortamatchen mot Rosseröd.
IFK Åmål tar emot Åsebro på Örnäsvallen i sista omgången i division 4 Bohuslän-Dal och räddar kontraktet vid seger. Här avlossar IFK Åmåls bäste målskytt Igor de Amorin Domingues, 10 mål, ett skott förbi Fengersfors Ali Jassim. Jassim saknas i Fengersfors backlinje i bortamatchen mot Rosseröd. Foto: Roger Pettersson

Alla tre lagen från Åmåls kommun är inblandade i streckstrider inför den sista omgången i division 4 Bohuslän-Dal. IF Viken fajtas om seriesegern medan IFK Åmål och Fengersfors IK spelar för att hänga kvar.

IFK Åmål eller Fengersfors IK. Bara ett av lagen hänger kvar i division 4 medan det andra får ta klivet ner i Dalslandsfemman. Inför sista omgången är det fördel IFK Åmål som har avgörandet i egna händer.

De avslutande matcherna spelas som vanligt samtidigt för att lagen inte ska kunna invänta konkurrenternas resultat. Om IFK Åmål vinner hemma mot Åsebro hänger laget kvar i division 4 medan Fengersfors åker ur.

– Det var väldigt nervöst mot Fengersfors. Förhoppningsvis har vi haft nytta av att ha spelat under press i den matchen nu när vi möter Åsebro. Vi har en helt intakt trupp utan skador och avstängningar, säger IFK Åmåls tränare Tuomo Kemppainen.

Hur ser du på matchen mot Åsebro?

– Det är sista matchen för säsongen och vi har avgörandet i egna händer, så det finns inget att spara på. För att vinna måste alla ta hemjobbet.

Fengersfors fick nöja sig med 2–2 hemma mot IFK Åmål och lyckades trots en 2–0-ledning inte vinna. Hade de gjort det så hade det varit ombytta roller inför upplösningen i division 4 Bohuslän-Dal.

Det är med stukad backlinje som Fengersfors IK åker till Uddevalla för bortamatch mot Rosseröd i sista omgången. Mittbackarna Erik Ahnström Helgstedt och Alfred Wedberg är avstängda och även ytterbackarna Ali Jassim och Måns Bernsson saknas.

Tappade initiativet

– Vi var besvikna efter matchen mot IFK Åmål, men vi tar med oss spelet från första halvlek i den matchen. Vi har mobiliserat kraft under veckan och vi måste göra vad vi kan, sedan får vi se om vi får med oss resultaten, säger FIK:s tränare Stefan Persson.

Fengersfors har fortfarande chansen att hänga kvar i fyran, men måste ta fler poäng än IFK Åmål i sista omgången för att rädda kontraktet. Här jagas FIK:s Atle Lindh av  Åmålskamraternas unge försvarstalang Eddie Gamnis, 16 år.
Fengersfors har fortfarande chansen att hänga kvar i fyran, men måste ta fler poäng än IFK Åmål i sista omgången för att rädda kontraktet. Här jagas FIK:s Atle Lindh av Åmålskamraternas unge försvarstalang Eddie Gamnis, 16 år. Foto: Roger Pettersson

I toppstriden tappade IF Viken serieledningen och initiativet med 1–2-förlusten i seriefinalen hemma mot IFK Uddevalla förra helgen. De ljusblå ställs mot svaga tabelljumbon Smögen på bortaplan i sista omgången.

Vikens chans att vinna serien ligger i att tabellfemman Eds FF tar tre poäng borta mot IFK Uddevalla. Annars väntar kvalspel i en serie om fyra lag där bara vinnaren är garanterad en plats i division 3 nästa säsong. Eftersom det är väldigt jämnt i flera serier är det fortfarande ovisst vilka lag Viken kan få möta i ett eventuellt kval.

Schullström saknas

– Vi ska göra vårt jobb och jag kommer få löpande rapporter matchen mellan IFK Uddevalla och Ed. Vi hoppas och tror fortfarande att det kan gå vägen då Ed är såpass skickliga att de kan störa. Annars väntar kval, säger Vikens tränare Thomas Sääv.

Fakta

Sista omgången division 4 Bohuslän-Dal

Lördag 1 oktober

Smögen – Viken

Rosseröd – Fengersfors

Mellerud – Henån-Gilleby

Skärhamn – Högsäter

IFK Uddevalla – Ed

IFK Åmål – Åsebro

Vikens tränare Thomas Sääv hoppas fortfarande på serieseger i division 4 Bohuslän-Dal. Då krävs att laget vinner borta mot Smögen samtidigt som Ed måste vinna borta mot IFK Uddevalla.
Vikens tränare Thomas Sääv hoppas fortfarande på serieseger i division 4 Bohuslän-Dal. Då krävs att laget vinner borta mot Smögen samtidigt som Ed måste vinna borta mot IFK Uddevalla. Foto: Roger Pettersson

Viken saknar Simon Schullström Jansson, som fastnade i gräset och vred knät i senaste matchen. Han kommer inte kunna spela mer den här säsongen. Till bortamatchen mot Smögen saknas även backen Erik Svanström.

IFK Göteborg på Rösvallen

Tösse IF spelar näst sista omgången i Dalslandsfemman och måste vinna hemma mot Viken lag 2 på söndag för att ha chansen att knipa andraplatsen inför sista omgången laget möter Mellerud lag 2 på bortaplan.

IF Vikens damer fick tuffast tänkbara lottning i sitt kval till division 1. Hårdsatsande IFK Göteborg, som vunnit alla sina 20 matcher och gjort 108 mål i division 2 nordvästra Götaland, gästar Rösvallen lördagen den 15 oktober med retur på Valhalla IP åtta dagar senare.

Artikeltaggar

Fotboll

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.