Hoppa till huvudinnehållet

Succén: 9500 biljetter sålda redan före premiären

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Lördag 1 oktober har ””Så som i himmelen premiär på Säffleoperan. Förställningen är en biljettmässig succé redan före premiären.
Lördag 1 oktober har ””Så som i himmelen premiär på Säffleoperan. Förställningen är en biljettmässig succé redan före premiären. Foto: Claes Österman

Publikmässigt är ”Så som i himmelen” en fullträff redan före lördagens premiär på Säffleoperan. 9500 biljetter är sålda och det finns bara enstaka biljetter kvar till hälften av höstens föreställningar.

– Fantastiskt, säger Oskar H Olsson, föreställningens producent.

Säffleoperan har redan beslutat att köra årets produktion under två säsonger. 15 extra föreställningar väntar i februari och mars. Oskar H Olsson, som för första gången står som producent för en stor produktion, är tagen av det stora publikintresset.

– Det är en fjäder i hatten för oss att vi ens fått rättigheterna till föreställningen. Att vi sålt så många biljetter redan innan vi haft premiär är mäktigt. Nu är det upp till oss att leverera, säger han.

Producenterna Oskar H. Olsson och Tobias Norelius som också är vd för Säffleoperans produktionsbolag.
Producenterna Oskar H. Olsson och Tobias Norelius som också är vd för Säffleoperans produktionsbolag. Foto: Emma Alegod Bruce

Repetitionerna har pågått i sju veckor och varit mycket intensiva. I veckan har man genomfört två genrep för att sätta alla pusselbitar på plats.

Hur tycker du att förberedelserna har varit?

– Det har funkat bra hela vägen. Man ska betänka att halva ensemblen är icke-professionell och har sina ordinarie arbeten att tänka på innan de kommer hit för att repa och öva. Men däri ligger ju Säffleoperans själ, säger Oscar.

Regissören Mattias Palm i diskussion i pausen under torsdagens generalrepetition.
Regissören Mattias Palm i diskussion i pausen under torsdagens generalrepetition. Foto: Claes Österman

”Såsom i himmelen” bygger på en av tidernas största svenska biosuccéer (regisserad av Kay Pollack med premiär 2004) men musikalen är av betydligt yngre datum och hade premiär 2018. Det är hitmakaren Fredrik Kempe som skrivit musiken men i musikalen ingår även den moderna klassikern ”Gabriellas sång” som är skriven av Py Bäckman och Stefan Nilsson.

Det är blott tredje gången som musikalen sätts upp i Sverige och att en semiprofessionell teater som Säffleoperan fått rättigheterna är närmast en sensation.

– Men det är Säffleoperans goda renommé som banat väg, säger Mattias Palm som regisserat merparten av de senaste årens stora succéer på Säffleoperan.

”Passar otroligt bra”

Mattias tycker att det känns helt rätt att ”Så som i himmelen” spelas i Säffle.

– Handlingen utspelas i en liten ort på landsbygden och kretsar kring en kör med några kufiska och udda karaktärer i fokus. Det passar otroligt bra in på Säffle, säger han.

Det är en stark historia med många känslor och inte minst ett par svarta scener som berör.

– Musikalen har allt från roliga scener och fantastisk musik till berörande och närmast drabbande scener som inte lämnar någon av skådespelarna opåverkade. Jag tyckte mig se att publiken på genrepen reagerade likadant, säger Mattias Palm.

Hur känner du inför premiären efter de intensiva veckor ni haft?

– Jag är förhoppningsfull! Genrepen gick bra, vi har gått igenom helheten i minsta detalj och jag tycker att föreställningen har vuxit för varje kväll och att skådespelarna ser trygga ut på scenen, svarar Mattias.

Andreas Hoff och Tova Hollender spelar huvudrollerna i ”Så som i himmelen”.
Andreas Hoff och Tova Hollender spelar huvudrollerna i ”Så som i himmelen”. Foto: Claes Österman

Huvudrollerna spelas av den norska musikalstjärnan Andreas Hoff och Tova Hollender och i övriga stora roller får publiken se Jenny Norén – som sjunger superhiten ”Gabriellas sång” – Daniel Sjöberg, Malin Morgan, Malte Hallqvist, Rikard Björk, Thomas Kilhlström och Josefin Olofsson.

En mycket stor roll har också kören samt en levande orkester med inte mindre än tolv musiker.

”Så som i himmelen” är en mycket stark berättelse med flera scener som inte lämnar någon oberörd.
”Så som i himmelen” är en mycket stark berättelse med flera scener som inte lämnar någon oberörd. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

Mattias PalmSäffleSäffleoperanTeaterTobias Norelius

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.