Hoppa till huvudinnehållet

Hobert premiärvisade ny film: ”Roligt se hur filmen når ut”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Regissör Rickard Hobert var på plats i Högsäter.
Regissör Rickard Hobert var på plats i Högsäter. Foto: Helena Lindgren
 • Richard Hobert talade med publiken både innan och efter filmvisningen. .
  Richard Hobert talade med publiken både innan och efter filmvisningen. . Foto: Helena Lindgren
 • Lars Christensen och Niklas Fischer.
  Lars Christensen och Niklas Fischer. Foto: Helena Lindgren
 • Centrumbion i Högsäter var värd för Bydegårdarnas Riksförbunds Filmdagar. Lars Christensen, ordförande i bygdegårdsföreningen, Carina Pettersson, bygdegårdsföreningen, Marita Hansson, bygdegårdsföreningen och Niklas Fischer, verksamhetsutvecklare inom filmsektionen i Bygdegårdarnas Riksförbund.
  Centrumbion i Högsäter var värd för Bydegårdarnas Riksförbunds Filmdagar. Lars Christensen, ordförande i bygdegårdsföreningen, Carina Pettersson, bygdegårdsföreningen, Ma… Foto: Helena Lindgren
 • Innan och efter filmvisningen i fredags fördes det samtal.
  Innan och efter filmvisningen i fredags fördes det samtal. Foto: Helena Lindgren

Filmdagarna, som i helgen arrangerades i Högsäter, fick i fredags kändisbesök. Regissören Richard Hobert premiärvisade sin nya film Kärleksbevis på Centrumbion och var själv på plats för att ta emot reaktionerna.

Röda mattan var framrullad när det i fredags var dags för invigningen av Filmdagarna. Centrumbion i Högsäter har i dagarna tre varit värd för Bygdegårdarnas riksförbunds filmdagar och har erbjudit ett fint program med filmvisning och seminarier.

Lars Christensen, ordförande i arrangerande Högsäters bygdegårdsförening, stod vid entrén och välkomnade alla gäster.

– Vi försöker alltid tala gott om Högsäter och Dalsland så det är kul att få bjuda hit människor för att visa vilka förutsättningar och fördelar vi har och få vara en del i detta, säger Lars Christensen.

Annika Fredriksson, Maud Eliasson och Ingela Källén var tre av kvällens gäster. De var alla överens om att biografen i Högsäter är en positiv kraft i samhället. ”Det är bra för bygden som blir mer levande. Den innebär att bättre tillgänglighet att se på film”.
Annika Fredriksson, Maud Eliasson och Ingela Källén var tre av kvällens gäster. De var alla överens om att biografen i Högsäter är en positiv kraft i samhället. ”Det är bra för bygden som blir mer levande. Den innebär att bättre tillgänglighet att se på film”. Foto: Helena Lindgren

Cirka 70 gäster hade kommit från olika delar av landet för att ta del av helgens program. I Sverige finns det idag 18 bygdegårdar som visar film och som klassas som riktiga biografer. Centrumbion i Högsäter är en av dem.

”Ganska fantastiskt”

– Tanken är att Filmdagarna ska besöka alla bygdegårdar som visar film och nu var det Högsäters tur. Det program som vi har här i helgen är faktiskt ganska fantastiskt. Av sex titlar är en premiär och de andra förhandsvisningar, säger Niklas Fischer, verksamhetsutvecklare inom Bygdegårdarnas riksförbunds filmsektion.

Bygdegårdarnas Riksförbund arrangerade årets filmdagar i Högsäter i helgen som gick. Lars Christensen, Carina Pettersson, Marita Hansson från Högsäters bygdegårdsförening och Niklas Fischer, verksamhetsutvecklare inom Bygdegårdarnas riksförbunds filmsektion.
Bygdegårdarnas Riksförbund arrangerade årets filmdagar i Högsäter i helgen som gick. Lars Christensen, Carina Pettersson, Marita Hansson från Högsäters bygdegårdsförening och Niklas Fischer, verksamhetsutvecklare inom Bygdegårdarnas riksförbunds filmsektion. Foto: Helena Lindgren

Huvudgästen för kvällen var regissören Richard Hobert som hade åkt från Kivik på Österlen till Högsäter för att närvara vid premiären av sin senaste film Kärleksbevis.

– Jag var på en filmvisning i Sundsvall när Niklas Fischer frågade om jag ville närvara på filmdagarna via länk. Vad tråkigt sa jag och bestämde mig för att åka hit istället. Det är roligt att se hur filmen når ut och jag tycker om att se mina filmer med olika sorts publik, sa Richard Hobert under fredagskvällen.

Första gången i Dalsland

Han berättade att det var första gången han besökte den västra sidan av Vänern. Han var imponerad över den tillgänglighet det innebär att även bygdegårdar kan visa de senaste filmerna.

– Förr i tiden var det en repig kopia på rulle som tejpades, gick av och tejpades igen som åkte runt till de olika biograferna långt efter premiären, men nu kan man visa film samma dag det är premiär i Stockholm. Den samtidigheten betyder enormt mycket. Landsbygden är en del av världen, sa han.

Kerstin och Lennart Matsson hade rest från Jämtland för att se på film i Högsäter.
Kerstin och Lennart Matsson hade rest från Jämtland för att se på film i Högsäter. Foto: Helena Lindgren

De som kanske hade rest längst var Kerstin och Lennart Mattsson. De hade åkt från Jämtland för att ta del av helgens filmprogram.

– Vi driver en av Sveriges äldsta biografer i Hoverberg. Den startade 1905. Vi visar film varje vecka, säger Lennart Mattsson.

”Det är värdefullt”

De brukar passa på att delta när det arrangeras Filmdagar.

– Vi är nog bland de flitigaste att delta. Det är värdefullt. Alla har sina problem och oftast visar det sig att vi har samma, och då blir det givande diskussioner, säger Lennart Mattsson.

Programmet fortsatte även under lördagen och söndagen.

Artikeltaggar

Bygdegårdarnas RiksförbundCentrumbioFilmHögsäterLars ChristensenNöje/KulturRichard Hobert

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.