Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Chefsombudsman larmades ut

Publicerad:
Kontrollräkning av rösterna i höstens val.
Kontrollräkning av rösterna i höstens val. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Förra veckan spekulerade jag om det är Eva-Britt Karlsson som blir nytt moderat kommunalråd i Åmål. Som stöd för funderingarna citerade jag Eva-Britt Karlssons inte särskilt kryptiska yttrande om att hon visserligen inte själv bestämde men ”skulle vara intresserad, absolut.”

Men kolumnen utlöste stora larmet. Moderate chefsombudsmannen Niklas Claesson, centralt placerad i Vänersborg, ringde överraskande till mig. Överraskande eftersom jag under mina snart 50 PD-år inte råkat ut för att en hög partifunktionär rycker ut på det sättet. Uppenbarligen utlarmad av Åmålsmoderaterna.

Budskapet från chefsombudsmannen var att ingen sanning fanns i vad jag skrivit. Och att partiet ju bestämt att förstanamnet på listan Michael Karlsson är partiets kommunalrådskandidat.

Vi kan notera att Eva-Britt Karlsson har starkt stöd hos Moderatväljarna. 320 personkryss mot Michael Karlssons154 kryss.

Emellertid. Om någon – mot förmodan – frågar mig, skulle jag svara att det bästa för Åmål just nu är att Michael Karlsson (M) med sin erfarenhet och rutin tar över rodret. Sju av de åtta valda moderaterna är nya i Päronsalen.

Vad som behövs är att någon med kraft tar över ledningen i Stadshuset. Småningom kommer nog Eva-Britt Karlssons tid.

Så ser vi att Ove Kaye tycker att SD:s 1670 röster ska ge inflytande i Åmål. Inget dåligt valresultat. Men problemet är bara att 6387 väljare inte röstade på SD.

Det parlamentariska systemet ger inte den rättvisa som Kaye efterlyser. Får man inte egen majoritet (som i Nordkorea och annorstädes), får man skapa majoritet genom samarbete med andra partier. Och då blir det ibland rätt konstigt. Som när lilla Miljöpartiet på riksplanet fick orimligt stort regeringsinflytande sista mandatperioden. Liksom småpartierna KD och Liberalerna lär få i Kristerssons kommande regering.

Fast om Kaye sköter sina kort väl, lär Sverigedemokraterna få stort inflytande i Åmål.

Från Göteborg kan en smärre skandal rapporteras. Acke’s Mo- och Kålrotscafé gick ut med nyheten att syltan fått en Michelin-stjärna. ”Första i Majorna” annonserade Acke i därvarande Majblad.

Vid närmare granskning framkom att det handlade om den stjärna Acke fick av Michelin vid köp av fyra nya vinterdäck till Duetten.

Artikeltaggar

ÅmålEva-Britt KarlssonKrönikorMichael KarlssonModeraternaOve KayeSverigedemokraternaVal 2022