Hoppa till huvudinnehållet

Första ÅSS-tjejen på många år klar för junior-DM

Publicerad:
Tränaren Christian Sörqvist och Cornelia Sörqvist från Åmåls Simsällskap åkte till Wadköpingsdoppet i Örebro tillsammans med Tobias Klaesson, Lukas Andersson, Alexander Dahlström och tränaren Ludvig Nyrén från Säffle Simsällskap. Där kvalificerade sig Cornelia Sörqvist för junior-DM.
Tränaren Christian Sörqvist och Cornelia Sörqvist från Åmåls Simsällskap åkte till Wadköpingsdoppet i Örebro tillsammans med Tobias Klaesson, Lukas Andersson, Alexander Dahlström och tränaren Ludvig Nyrén från Säffle Simsällskap. Där kvalificerade sig Cornelia Sörqvist för junior-DM. Foto: Åmåls Simsällskap

Sista helgen i september arrangerades anrika Wadköpingsdoppet i Örebro, en stortävling med omkring 3200 starter med många storklubbar på plats. Åmåls Simsällskap representerades av Cornelia Sörqvist, 15, som slog till med hela sex personbästa och hon kvalificerade sig även för junior-DM.

Cornelia Sörqvist, som representerar ÅSS, tävlade mot ett år äldre i klassen F06–07, så konkurrensen var hård. Cornelia hade en riktigt tuff lördag med sju grenar. Hon simmade 200 meter fritt, 100 bröstsim, 100 fjäril samt 50 fjäril på förmiddagen och fortsatte sedan med 200 meter medley, 50 fritt och 200 meter ryggsim på eftermiddagen.

Cornelia Sörqvist simmade starkt och satte fyra personbästa, där 200 meter fritt på snabba 2.18.80 räckte till en fin sjundeplats i den tuffa konkurrensen. Det blev nytt personbästa också på 100 meter bröstsim, 50 meter ryggsim samt 200 medley.

Söndagen var lite lugnare för Cornelia då hon tävlade i fem grenar. Det var 100 fritt, 50 meter bröstsim och 100 meter ryggsim på förmiddagen samt tuffa 400 meter fjäril följt av 50 fjäril på eftermiddagen.

Rejäl urladdning

Nytt personbästa blev det på 100 meter frisim och även snabbt sim på favoritdistansen 50 meter bröstsim. Eftermiddagen startade med 400 meter fjärilsim där Cornelia jagade kvaltiden till DM som är 4.55.00.

Cornelia Sörqvists tidigare personbästa var på 4.59.20 så det krävdes en rejäl urladdning för att nå detta mål, vilket var extra tufft så sent in i tävlingen. Cornelia satsade allt och öppnade starkt och höll sedan farten hela vägen in i mål, där sluttiden skrevs till 4.52.97 och hon klarade därmed kvalgränsen med drygt två sekunder.

Det betydde personbästa med dryga sex sekunder vilket belönades med helgens bästa placering, en femteplats, och dessutom kvalificerade hon sig för junior-DM, som arrangeras av Västsvenska Simförbundet, för första gången. Cornelia avslutade sedan tävlingshelgen med ett stabilt lopp på 50 meter fjäril.

Det är första gången på många år som en tjej från ÅSS kvalificerar sig för junior-DM. Cornelia Sörqvist var nära att kvalificera sig även på 200 meter fritt och på 200 medley. På pojksidan har Åmåls Simsällskaps Elis Berntsson redan kvalificerat sig för junior-DM. Den 23–24 oktober avgörs distriktsmästerskapet i Varberg.

Åmåls Simsällskaps Cornelia Sörqvist kvalificerade sig till junior-DM på 400 meter fjärilsim.
Åmåls Simsällskaps Cornelia Sörqvist kvalificerade sig till junior-DM på 400 meter fjärilsim. Foto: Åmåls Simsällskap

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SimsällskapÖrebroSimsport

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.