Hoppa till huvudinnehållet

Ärtemarksgigant får nytt minneslopp på Åmålstravet

Publicerad:
Solnell med ägaren och kusken Nils Gustavsson. Foto: Ärtemarks byalag

Många fina kallblod är förknippade med Dalsland, Åmålstravet och Ärtemark. En av dessa duktiga hästar från Ärtemark var Nils Gustavssons segerstaplare Solnell.

Ett nyinstiftat kallblodslopp kommer att köras i samband med GS75-tävlingarna på Åmålstravets finaldag den 9 oktober.

”Nils på Myra”, var mannen bakom giganten Solnell som totalt segrade 49 gånger och sprang in 174 880 kronor vilket var en ansenlig summa på 1960-talet som i dag får minst tiodubblas för att kunna jämföras.

Nils Gustavsson var uppfödare, ägare, tränare och kusk bakom sonen till Solo och Nelly II.

1955 föddes Solnell och han tävlade ända till 15-årsåldern vilket innebar elva säsonger då han gjorde sin tävlingsdebut som fyraåring.

Nytt kallblodslopp

Ett nytt kallblodslopp kommer att köras på Åmålstravet på söndag under namnet Solnells minneslopp och detta till en hyllning av den store giganten från Myra i Ärtemark. Solnell gjorde många starter på sin hemmabana Åmål och det blev också många segrar där.

Nils söner, Kurt och Kenth Gustavsson, har skänkt en ståtlig pokal som Solnell erövrade efter sina tre inteckningar i ett större kallblodslopp på Mörtebol i Åmål.

Källarmästare K Berntssons Vandringspris gick till Solnell då han som 15-åring tog tredje och sista inteckningen och fick pokalen för alltid.

Nu skall pokalen vandra vidare till den nya generationen och det krävs två inteckningar av samma ägare för att den skall bli ständig egendom.

Nils söner, Kurt och Kenth Gustavsson blickar tillbaka.
Nils söner, Kurt och Kenth Gustavsson blickar tillbaka. Foto: Björn Martinsson

Hela 49 segrar

Att Solnell var en suverän häst vittnar hans 49 segrar om. Man skall ha i åtanke att hästar som vunnit många lopp och samlat på sig en ansenlig prissumma stod hårt belastade med flera tillägg och hade stora fält att runda.

Två gånger segrade Solnell i Erik Perssons Memorial i Årjäng och det blev även seger i Th Egnells Memorial på Färjestad.

Representerade Sverige

Solnell var också vid två tillfällen uttagen som Sveriges representant i de årliga landskamperna mot Norge för kallblodseliten vilket understryker hans enastående karriär.

Solnell satte svenskt rekord två gånger under sin karriär och var ytterst nära att bli det första svenska kallblodet som sprängde 1.30-vallen. Rekordet stannade dock på 1.30,2.

Nils Gustavsson visar upp Solnell.
Nils Gustavsson visar upp Solnell. Foto: Ärtemarks byalag

Era bästa minnen av Solnell, Kurt och Kenth?

– Mitt första stora minne var tävlingsdebuten i Årjäng som fyraåring 1959. Solnell tog några galoppskutt när banden släpptes i startögonblicket och jag tänkte att nu är han borta. Han ställde sig dock i trav ganska omgående och kort därefter var han i ledningen och vann lätt. Det var ett fint minne för mig och en härlig inledning av den långa framgångsrika karriären, säger Kurt Gustavsson.

–Jag måste nog säga segern i Erik Perssons Memorial 1965 och den andra för honom i detta storlopp i Årjäng. Pappa Nils körde ett spårsnålt lopp och avgjorde med sin fina slutspeed, säger Kenth Gustavsson.

– Styrkan och slutspeeden var hans adelsmärke och han var ärlig och gick ända till linjen, säger Kurt Gustavsson som också hjälpte till med träningen hemma på gården tillsammans med sin bror Kenth.

En riktig hästkarl

Att Nils var en enastående hästkarl råder ingen tvekan om och förutom Solnell hade familjen stora framgångar med varmbloden Lemo King, King Sunrise och Lemo Bar då dessa tre sammantaget vann hela 65 lopp. Men värst var Solnell med sina 49 segrar!

Lemo Kings största seger kom på Solvalla 1969 då han tillsammans med Nils Gustavsson segrade i Aftonbladets Guldtäcke. Detta lopp var en uppgörelse mellan de segerrikaste varmblodiga hästarna under tävlingsåret på Sveriges alla banor.

Nämnas kan att året innan var det Prins Rebell och Waldemar Lindqvist från Dals Ed som segrade på Solvalla 1968 i Aftonbladets Guldtäcke. Laxarbys och Herbert Wallins sto Jana Bloc segrade 1981 med Ove R Andersson i sulkyn.

Man kan lugnt konstatera att det var hästkultur ute i bygderna och i stort sett hästar på varje gård i Dalsland.

Nils Gustavsson avled 27 december 2018 och i en ålder av nästan 95 år.

Artikeltaggar

ÅmålÅmålstravetÅmålstravetÄrtemarkKarriärMörtebolTävlingarTravTrav

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.