Hoppa till huvudinnehållet

Stigande inflation får Kupén att kasta in handduken: ”Sist i näringskedjan”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Jonas Andersson som driver restaurangen Kupén tillsammans med systern Jenny Andersson väljer att sälja restaurangen efter fem år.
Jonas Andersson som driver restaurangen Kupén tillsammans med systern Jenny Andersson väljer att sälja restaurangen efter fem år. Foto: Fredrik Tacacho

Precis när coronarestriktionerna började släppa och krögarna fick hopp om framtiden kom nästa smäll – inflationen. Efter fem år, varav ett par tuffa coronaår, väljer nu syskonen Jonas och Jenny Andersson att sälja restaurangen Kupén i Åmål.

Jonas Andersson, som är kock i grunden, startade 2017 restaurangen Kupén på Kungsgatan, tillsammans med sin syster Jenny Andersson. 2019 flyttade de vidare verksamheten till betydligt större lokaler, 400 kvadratmeter på Södra Ågatan, där XO tidigare höll till.

Inte långt efter flytten kom coronapandemin och dess restriktioner vilket slog hårt mot restaurangbranschen. När coronarestriktionerna väl släppte dröjde det inte länge innan inflationen slog till. Efter flera tuffa år väljer Kupén nu att sälja rörelsen vidare.

– Vi känner att vi nått vägs ände, med tanke på coronan och nu den stigande inflationen. Sedan har jag fått familj också som jag behöver fokusera på, säger Jonas Andersson.

När coronarestriktionerna väl släppte märkte restaurangerna av en uppgång, men den senaste tiden har gästerna blivit färre igen. Att unna sig ett restaurangbesök verkar inte vara prioriterat när priserna stiger generellt och många börjar få problem med att få ihop ekonomin.

– Vi hamnar ju sist i näringskedjan. Nu märker man av att folk får högre kostnader där hemma.

Redan i våras började tankarna på att sälja att gro, men de ville köra ytterligare en sommar innan de gjorde slag i saken.

Vad tror du om möjligheten att få det sålt?

– Vi har några intressenter, men inga riktigt seriösa ännu så vi får se. Vi kör på tills affären är igenom.

Restaurangen har öppet för både lunch och middag och kör ofta nattklubb på helgerna. Utöver det har restaurangen tre lunchavtal med lokala förskolor och skolor. Omsättningen ligger på 6,5 miljoner kronor.

– Man behöver kvällarna och nätterna för att få den riktiga marginalen, säger Jonas Andersson.

Restaurangen har i dag fyra anställda på heltid och tre timanställda.

Artikeltaggar

HandelInflationKupénMat och dryckNattklubbarRestauranger

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.