Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen sätter stopp för rivning av Tösse församlingshem

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Kommunen sätter stopp för rivningen av Tösse församlingshem.
Kommunen sätter stopp för rivningen av Tösse församlingshem. Foto: Elinor Thuresson

Åmåls församling vill riva Tösse församlingshem och länsstyrelsen ställer sig inte i vägen.

Det gör däremot kommunen, som nekar rivningstillstånd eftersom motiveringen anses vara för klen.

Turerna kring Tösses oanvända och kostnadsdrivande församlingshem börjar bli rätt många. Först skulle byggnaden säljas, under betingelsen att det flyttades från kyrkans mark. När buden uteblev återstod endast rivning, eller nedmontering, vilket länsstyrelsen inte såg något hinder för, då byggnaden redan tidigare bytt plats.

Men församlingshemmet ser ändå ut att bli kvar, åtminstone tills vidare. Detta sedan bygg- och miljönämnden i Åmål beslutat att avslå rivningsansökan.

– Nämnden bedömer att Åmåls församlings motivering till ansökan inte är ett motiv att riva en såpass kulturhistoriskt värdefull byggnad, lyder motiveringen.

Anor från 1600-talet

Från början stod församlingshemmet, eller sockenstugan, i Torpane där den användes som tingshus fram till 1849. Enligt muntlig tradition ska de äldsta delarna vara cirka 400 år gamla.

I december 1861 beslöt Tösse-Tydje sockenstämma att köpa det gamla tingshuset. Planen var att flytta byggnaden till sin nuvarande plats och använda det som skolhus, vilket också skedde.

Knappt hundra år senare, 1958, omvandlades skolan till församlingshem med vaktmästarbostad på vinden och kort därefter tillkom en utbyggnad mot söder, innehållande kök och pannrum.

”Onekligen intressant”

Numera, sedan kyrkkaffe, barnaktiviteter och annan verksamhet har flyttats in i kyrkan, står församlingshemmet emellertid tomt. Det framhålls också som huvudargument till rivningsansökan, men kommunen säger alltså nej.

– Sockenstugan har onekligen en intressant byggnadshistoria och den tidigare funktionen som tingshus och skolhus gör att den även har ett visst samhällshistoriskt värde, står det i bygg- och miljönämndens protokoll, samt:

– Församlingshemmet är en byggnad som för Tösseborna stått för social samvaro, och gett en känsla av trygghet och samhörighet.

Artikeltaggar

Etik och religionFörsamlingarNämnderTraditionerTösseÅmålÅmåls församlingÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.