Hoppa till huvudinnehållet

Minnesord: Med som sköterska när hjärt-lungmaskinen togs i bruk på Sahlgrenska

Publicerad:
Stina Gylling från Åmål blev 87 år gammal.
Stina Gylling från Åmål blev 87 år gammal. Foto: Privat

Många minnen finns att berätta om min syster Stina Gylling född Isaksson, som efter en längre tids sjukdom fick somna in den 27 september. Ett levnadsöde fyllt av liv blev hennes. Omtänksam ända in i det sista om sina närmaste.

Hon kom tidigt in i arbetslivet då hon efter sin realexamen fick anställning på dåvarande Hakonbolaget. Dock blev hon inte där så länge utan började i Göteborg att studera till sjuksköterska och avlade vid Sahlgrenska sin examen. Vid detta sjukhus kom hon att arbeta i olika yrkesroller. Efter att på fritiden läst in studentexamen utbildade hon sig till operationssköterska och narkossköterska med anknytning till thoraxkliniken vid Sahlgrenska och var då med när hjärt-lungmaskinen togs i bruk.

När det var dags att bygga kärnsjukhuset i Skövde flyttade hon till Mariestad för att arbeta med uppbyggnaden av sjuksköterskeutbildningen i landstinget. Lerdala blev nästa anhalt på resan och arbetsuppgifterna övergick till sekreteraruppgifter i omsorgsnämnden med särskild tillsyn över landstingets boenden för bland andra personer med intellektuell funktionsnedsättning. Då pensionsåldern inföll återvände hon till födelsestaden Åmål.

I sin ungdom var hon aktiv som scoutledare vid gamla Elimkyrkan och i Skövde var det i Missionsförsamlingen där, som hon arbetade med olika uppgifter. Under Göteborgstiden gifte hon sig med Rune, som avled redan 1979.

Stina har alltid varit intresserad av att resa och har haft många upplevelser, som att bada på Galapagosöarna, vandra bland pingviner i Chile och besöka brevvänner i Kina. Hennes syskonbarn har vid flera tillfällen fått följa med henne på dessa resor och mellan henne och dem har banden varit starka.

I Åmål började hon med släktforskning och hon har varit flitig deltagare i lokala arbetet med detta. En bok om släkten på pappans sida har bland annat blivit resultatet. Likaså har deltagandet i boulespelet fångat hennes intresse och hon var flitig med deltagandet där till dess cancern tog över.

Vår familj har varit föremål för hennes omsorg och välvilja och i denna familj har hon haft en självklar plats. Saknaden är stor.

Olle Isaksson

Artikeltaggar

DödsfallSahlgrenska UniversitetssjukhusetscoutingSläktforskning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.