Hoppa till huvudinnehållet

Husmödrar gav stadga

Publicerad:
1963 invigdes Domus. Massor av folk på premiärdagen. Poliskonstaplar såg till att insläppet fungerade. Foto: Henry Stake

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Spännande vecka. I morgon onsdag får vi veta hur Ulf Kristersson har fått ihop sitt lag. SD och L är ju inte så samspelta.

Intressant och spännande är det också i Åmål. Bakom kulisserna jobbar Michael Karlsson (M) för att skapa ett hållbart lag för sitt styre.

Vi lär ha en del att tala om nästa tisdag.

I dag gör vi med hjälp av ett 60-årigt foto en resa till 1963. Åmålsfotografen Göran Karlsson ser till att foton från gamla tider når oss på en Facebooksida. Fast dagens bild här i spalten vid invigningen av Domus på Kungsgatan, är tagen av städse närvarande Henry Stake.

Stadsfullmäktiges ordförande Jens Ellström talade, medan folk kanske mest var spända på att komma in och fynda. Insläppet dirigerades av konstaplar.

Men vet ni vad som berör mig med denna bild? Visserligen skymtar någon manshatt bland allt folk som lyssnar. Men bilden domineras av präktiga husmödrar. ”Det är ju dom som utgjorde stadga i hem och hus”, tänkte jag. De flesta har lämnat oss. Bilden har 60 år på nacken. Men en varm tanke kan vi allt sända dem.

Nå. Fotot utlöser även tankar kring köpenskapen i Åmål. Fram till 1960-talet skedde handeln enbart i mindre och större butiker. Första varuhuset blev Epa. Och något år senare satsade Konsum på Domusbygget, vilket jag misstänker den gången utlöste oro i övrig handel.

Ica kontrade småningom med Lejonet. Så kom Prisa, Eurocash och senast Willys. Och Domus har blivit Coop. Det en gång storslagna Domushusets affärsyta står tom. Men hyresgäster lär vara på gång.

Artikeltaggar

ÅmålButikerCoopEurocashGöran KarlssonIcaInvigningarKonsumKrönikorMichael KarlssonUlf KristerssonVal 2022Willys