Hoppa till huvudinnehållet

Malte Hallquist firar 100 i direktsändning: "Sprida värme och glädje"

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Mångsidige Malte Hallquist jubilerar.
Mångsidige Malte Hallquist jubilerar. Foto: Carl Edlom

Det goda samtalet får ta plats när mångsysslaren Malte Hallquist möter människor i podcasten "Insikter från utsikter" som nu firar hundra avsnitt. Lasse Åberg, Hanna Hellquist, Lars Wingefors och Annie Lööf är några som har sänkt axlarna och delat med sig av sina erfarenheter.

Antalet avsnitt av Malte Hallquists podcast "Insikter från utsikter" blir alldeles strax tresiffrigt. Han har valt underrubriken "En podd du mår bra av!" och viljan att berika och bjuda in lyssnaren till sammanhang den kan känna igen sig i går igen i samtliga avsnitt.

Allt började sommaren 2019 med några vänner. Malte Hallquist bjöd in dem en och en och placerade en mikrofon framför näsan på dem och tryckte igång inspelningen. Med den enda premissen att prata om saker som var på riktigt.

– När det blir prat om ingenting, om väder och vind, då zoomar jag lätt ut, börjar Malte Hallquist.

– Podden var ett sätt att få prata ordentligt, få prata om det som berör. De sex första avsnitten är med polare, vi hade kunnat käka middag tillsammans lika gärna. Men det händer något speciellt när en mikrofon slås på. Jag märkte direkt att det blev väldigt bra samtal.

NWT når honom i Kil arena där han tillsammans med Gustav Larson förbereder tekniken inför onsdagens livesändning. Det hundrade avsnittet av podden ska sändas direkt på Youtube för dem som inte har möjlighet att komma och se det på plats.

– Om ett samtal får pågå bortemot en timme så åker axlarna gradvis ner, man blir mer och mer öppen och sårbar, fortsätter Malte Hallquist. Och i det händer det något häftigt tycker jag.

Torde inte mikrofonen snarare göra att man sluter sig, medveten om att många kommer att kunna lyssna?

– Jag tror att jag är rätt bra på att få människor att öppna upp, jag inbillar med det i alla fall. Mikrofonen gör att det blir en förhöjning av samtalet. Efteråt har många sagt att de upplevt det som ett möte med en samtalscoach. Det är ett fint betyg i min bok, jag får bolla deras mörka sidor mot de ljusa.

I samtalen berörs tillkortakommanden och framgångar, drivkrafter och hinder.

– Den som lyssnar känner igen sig, får höra att de inte är ensamma om sina funderingar och tankar. Oavsett om man är storstadsbo eller bor på landet, jobbar på ett flashigt kontor eller kör traktor, så är vi människor rätt så lika. Jag tror det finns en tröst i det.

Det förtroliga samtalet får inte riktigt ta plats i dag, vi lever med ständig uppkoppling och jagar intryck. Vardagstempot är högt i flera avseenden och tid ska effektiviseras.

– Exakt. Det goda samtalet är en bristvara. Tänk hur tvärtemot mänskligheten sociala medier är till exempel. För det är ju först när man vågar skala av och vara sårbar, som man blir stark. På sociala medier är det tvärtom – där ska man visa sig stark och framgångsrik. Och så smittar vi varandra med social ohälsa, vi tror att alla andra mår så mycket bättre än man gör själv. Alla vet att det är en förljugen bild de flesta visar upp av sina liv, men ändå går vi på det. Kanske att min podd och andra liknande kan vara en motvikt till allt det där. En ledstång i allt kaos.

I ett försök att summera ambitionen med podcasten lyfter Malte Hallquist fram en önskan om att göra gott.

– Jag drivs av att motverka psykisk ohälsa och hoppas att podden kan bidra med något positivt. Lyssnaren kan inspireras genom att lyssna på hur andra människor har löst sina problem. Kan man få vara med och sprida värme och glädje – speciellt i dessa tider – är det en nåd utan dess like.

Malte Hallquist blir allt tystare i sina intervjuer, låter gästen ta allt större plats.
Malte Hallquist blir allt tystare i sina intervjuer, låter gästen ta allt större plats. Foto: Carl Edlom

Två öron, en mun

Lyhördhet är viktigt i sammanhanget. Malte Hallquist läser alltid på om personen som hamnar i intervjusoffan, men på senare tid släpper han allt oftare sargen och låter samtalet ta den väg det vill.

– Vi har ju två öron, men bara en mun. Det är en fingervisning, man bör lyssna dubbelt så mycket som man pratar.

Det första avsnittet där en mer välkänd person medverkade var det sjunde som gjordes med Kristian Luuk. När Malte Hallquist bläddrar i minnet över de avsnitt som gjort starkt intryck på honom själv, nämner han det först.

– Luuk var min idol, jag älskade "Sen kväll med Luuk". I vårt samtal var han väldigt bjussig och öppen, han fick mig att inse hur mycket jag tyckte om att göra podd.

FAKTA: ”Insikter från utsikter”

Premiäravsnittet lades upp på strömningstjänsterna i juni 2019. Det avsnitt som lockat flest lyssnare hittills är intervjun med Hanna Hellquist. ”Insikter från utsikter” har runt 2500 lyssnare i veckan. I det hundrade avsnittet deltar filmaren Sara Broos som programledare och med på scenen i Kil arena finns även ett liveband.

– Men många möten har varit fascinerande. Som Carolina af Ugglas. Vilken urkraft! Det var som att sitta och försöka tygla en vildhäst, hon stack i väg åt alla möjliga håll när vi pratade. Jag var alldeles uppfylld efteråt, det var som om en virvelvind dragit genom rummet.

Vad har du själv lärt dig efter de här 99 avsnitten?

– Att lyssna ännu mer faktiskt. Jag märker att jag bli tystare och tystare i mina intervjuer. Tystnaden får saker att hända, gästen få ta så mycket utrymme det går.

Efter de första 99, planerar du att göra 99 till?

– Det hoppas jag! Det här är bland det roligaste jag har gjort.

Du är en sång och en dansman, en scenestradör. Med en bakgrund inom coachning. Får du jobba med hela din verktygslåda i poddandet?

– Ja, i vissa avsnitt har jag det. Jag har sjungit med Shirley Clamp i ett avsnitt till exempel. Men det har inte blivit så mycket dans. Ännu.

I avsnittet med Lars Wingefors pratar ni om att ta en stänkare och bjuda upp till dans?

– Just det! Vi hade tyvärr ingen stänkare med oss, hade vi haft det kanske vi hade dansat loss.

Det hundrade avsnittet av "Insikter från utsikter" görs med start kl 19 den 12 oktober på Kil arena. Direktsänds även på Malte Hallquists Youtubekanal. Utöver podden är Malte Hallquist aktuell med en roll i den hyllade musikalen "Så som i himmelen" på Säffleoperan. Hans dotter Ida Hallquist är en av de tävlande i ”Idol”.

Artikeltaggar

Annie LööfFilmerHanna HellquistIda HallquistIdolKristian LuukKändisarLars WingeforsLasse ÅbergMalte HallquistMusikalerMänskligtNöje/KulturPodcastPsykisk ohälsaSara BroosShirley ClampSäffleoperanTeaterVindYoutube

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.