Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls gymnasium går mot strömmen: Hårt söktryck på industriprogrammet

Publicerad:
Filip Green är en av totalt 24 elever i årskurs ett på industriprogrammet i Åmål. Karlbergsgymnasiet går mot strömmen i och med att samtliga platser i ettan är fyllda.
Filip Green är en av totalt 24 elever i årskurs ett på industriprogrammet i Åmål. Karlbergsgymnasiet går mot strömmen i och med att samtliga platser i ettan är fyllda. Foto: Andreas Dagström

Nationellt sett har intresset för det industritekniska programmet sjunkit under lång tid. Men på Karlbergsgymnasiet i Åmål var söktrycket vid senaste antagningen närmast rekordartat. Samtliga platser i årskurs ett är fyllda.

– Jobbmöjligheten lockar, säger nyblivna industrieleven Tuva Eriksson från Tösse.

Kompetensbrist är ett ord många politiker blev översköljda av när de under valrörelsen gav sig ut i verkligheten. Arbetsgivare inom många branscher söker med ljus och lykta efter personer som gått gymnasieskolornas yrkesprogram. Men sedan den nya läroplanen tillkom 2011 har intresset från elevernas sida successivt minskat.

Karlbergsgymnasiet i Åmål följde länge den nationella trenden, åtminstone fram till senaste antagningen. Då ökade plötsligt söktrycket rejält på industriprogrammet som nu för första gången på länge har fyllt samtliga 24 platser i årskurs ett.

Gott rykte bär frukt

Rektor Joakim Axelsson ser flera faktorer bakom uppsvinget:

– Ungdomarna är mer medvetna nu om att industriprogrammet är en utbildning som leder till jobb snabbt. Vissa har tagit studenten på fredagen och gått i arbete på lördagen.

Sådant bidrar naturligtvis till att bygga ett starkt varumärke, menar Axelsson, samtidigt som Karlbergsgymnasiet de facto är jämförelsevis väl rustat vad gäller både lärare och maskinpark:

– Är utbildningen bra, då sprids också ryktet.

Hur mycket handlar er uppgång om att Strömkulleskolan i Bengtsfors inte tagit in några nya ettor i år?

– Dem vi fått därifrån skulle nog ha sökt hit ändå.

"Pengar. Säker på att få jobb. Roligare med praktiska än teoretiska lektioner". Det finns många anledningar till varför Max Wallentin, August Jansson, Oliver Johansson, Oskar Hagevåg, Viktor Valtersson och Filip Green valt industriprogrammet på Karlbergsgymnasiet i Åmål.
"Pengar. Säker på att få jobb. Roligare med praktiska än teoretiska lektioner". Det finns många anledningar till varför Max Wallentin, August Jansson, Oliver Johansson, Oskar Hagevåg, Viktor Valtersson och Filip Green valt industriprogrammet på Karlbergsgymnasiet i Åmål. Foto: Andreas Dagström

”Mer möjligheter”

Rektorns svar bekräftas bland andra av Zyad Al Sweidani, som aktivt valde bort Strömkullen för Karlberg häromåret, trots att det innebär pendlande:

– Jag gick på industriprogrammet hemma i Bengtsfors först, men det kändes bättre här. Man har fler möjligheter, säger Al Sweidani som bestämde sig för bytet efter att ha skuggat en äldre elev på skolan.

Avståndet till Åmål kan också vara ett plus, menar Max Wallentin, som pendlar från Dals Långed. Han har tidigare gått på Strömkullen och ville se nåt nytt.

Säffle, Årjäng och Norge bidrar också med elever till Karlbergsgymnasiets industritekniska program för tillfället.

Killarna dominerar stort på industriprogrammet i Åmål men det finns också ett par tjejer. Den ena är Tuva Eriksson, från Tösse, som går i årskurs ett.

Vad var det som lockade dig?

– Jag tyckte det verkade vara intressant och så är det stor möjlighet att få jobb. Jag är inte en sån som skulle gilla att sitta vid en dator och greja med ekonomi hela dagen. Det är roligare med med praktiskt arbete.

Tuva Erikssons pappa har också gått på Karlbergsgymnasiets industriprogram, men valet att söka till utbildningen var helt och hållet hennes eget.
Tuva Erikssons pappa har också gått på Karlbergsgymnasiets industriprogram, men valet att söka till utbildningen var helt och hållet hennes eget. Foto: Andreas Dagström

Snabb comeback

Flera av Åmåls tillverkningsföretag har i olika sammanhang påtalat kompetensbrist som ett bekymmer vid nyrekrytering.

Hur ofta vänder sig företag direkt till er på industriprogrammet och berättar vad de behöver?

– Det händer att de hör av sig men alldeles för sällan, säger läraren Kenneth Stålhandske, som egentligen gick i pension i fjol efter cirka 15 år på Karlbergsgymnasiet.

– Jag fick rycka in igen när det blev så stort söktryck.

Senast samtliga 24 platser på industriprogrammet fylldes var 2009. I årskurs två och tre går för närvarande 9 respektive 13 elever.

Varför ökade intresset så mycket just i år?

– Svårt att säga. Hade vi vetat vad som fungerar, hade vi gjort det direkt, säger läraren Johan Solhemmer. Jag tycker att programmet borde vara fullt alltid.

Bästa reklamen för att kunna fortsätta på inslagen väg anses vara nöjda elever.

– Vi har stor uppfinningsrikedom vad gäller utformningen av programmet. Det har blivit mer och mer att man får bygga saker själv, säger läraren Andreas Pettersson och får medhåll av Kenneth Stålhandske:

– Det är mycket grejande med A-traktorer nu, avgasrör som gått sönder och dylikt. Vi ser gärna att eleverna tar med sig traktorerna hit när det behöver fixas saker. Då kan de lära sig saker samtidigt.

Att jobba få jobba med händerna var det som lockade Harry Wejshult, Zyad Al Sweidani och Jordan Saxin till industriprogrammet. Alla tre går i årskurs tre.
Att jobba få jobba med händerna var det som lockade Harry Wejshult, Zyad Al Sweidani och Jordan Saxin till industriprogrammet. Alla tre går i årskurs tre. Foto: Andreas Dagström
Lärarna Kennet Stålhandske, Andreas Pettersson och Johan Solhemmer tror det finns flera förklaringar till varför intresset för industriprogrammet ökar i Åmål.
Lärarna Kennet Stålhandske, Andreas Pettersson och Johan Solhemmer tror det finns flera förklaringar till varför intresset för industriprogrammet ökar i Åmål. Foto: Andreas Dagström
Bredden på maskinparken är en anledning till varför Karlbergsgymnasiet lockar industrielever utifrån.
Bredden på maskinparken är en anledning till varför Karlbergsgymnasiet lockar industrielever utifrån. Foto: Andreas Dagström
Läraren Håkan Skogh hjälper Ibrahim Yogol som går tredje året på industriprogrammet.
Läraren Håkan Skogh hjälper Ibrahim Yogol som går tredje året på industriprogrammet. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålGymnasieskolanKarlbergsgymnasietSkola och utbildningStudenterTrenderUtbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.