Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsfors öppnar för att Dalslands kommuner kan ta över varmvattenbassängen

Publicerad:
Motion i varmvattensbassäng är viktigt för många.
Motion i varmvattensbassäng är viktigt för många. Foto: Karin Grip / SvD / TT

Finns det en framtid för varmvattenbassängen vid Dalslands sjukhus?

– Vi vill att regionen tar hand om bassängen och rehab, men om inte det går kommer jag att sondera terrängen och undersöka vilka möjligheter som finns för Dalslandskommunerna att tillfälligt gå in här, säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors kommun.

Intresseorganisationen Kommittén för Dalslands sjukhus har tidigare fått besked från norra hälso- och sjukvårdsnämnden att nämnden inte längre har någon intressent att diskutera en eventuell fortsättning med när det gäller varmvattenbassängen. Detta eftersom Aleris lämnar Dalslands sjukhus den 31 oktober.

– Från Bengtsfors kommuns sida vill vi att regionen finansierar och driver varmvattenbassängen och rehab vidare under en 14-månadersperiod. Det är den tid som gäller innan Nu-sjukvården ska lämna över specialistvården på Dalslands sjukhus till en ny upphandlad aktör, säger Stig Bertilsson.

Men än så länge har han inte fått något svar på detta från regionen.

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Tänkbart alternativ

Ett alternativ skulle kunna vara att Dalslandskommunerna gemensamt tar över varmvattenbassängen. Enligt Bertilsson skulle det kosta 1,6 miljoner kronor att driva bassängen vidare.

– Men Västra Götalandsregionen kan inte smita ut bakvägen bara för att Aleris lämnar. De måste bidra med finansiering så att vi kan få till en lösning. Och om inte regionen driver verksamheten vidare kan inte Bengtsfors kommun själv ta över driften. Det är något som även övriga Dalslandskommuner måste vara med på, säger Stig Bertilsson.

14 000 bad varje år

I dag sker 14 000 bad varje år i varmvattenbassängen på Dalslands sjukhus.

Av dessa står invånare i Bengtsfors för 45 procent, Dals-Ed för 16 procent, Färgelanda 16 procent, Mellerud 12 procent och övriga 11 procent. Åmåls kommun har en egen varmvattenbassäng i simhallen.

Västra Götalandsregionen kan inte smita ut bakvägen bara för att Aleris lämnar.
Stig Bertilsson (M), ordförande för kommunstyrelsen i Bengtsfors

När det gäller föreningar, skolor och grupper som förlägger verksamhet till bassängen har det varit fyra grupper från Bengtsfors, nio från Dals-Ed och nio från Färgelanda.

Hur viktig är varmvattenbassängen på Dalslands sjukhus?

– Det här är en stor sak. Bassängen fyller en stor betydelse för många människors hälsa och välbefinnande i den här regionen, säger Stig Bertilsson.

"Bollen ligger hos Stig”

Under torsdagen höll Nu-sjukvårdens styrelse ett presidiemöte då frågan diskuterades. Peter Heie (C) är ordförande för Nu-sjukvårdens styrelse.

– Från regionens sida kommer vi inte att driva rehab och varmvattenbassängen. Regionens uppdrag är att bedriva specialistsjukvård, inte friskvård, säger Peter Heie.

Peter Heie (C) är ordförande för Nu-sjukvårdens styrelse.
Peter Heie (C) är ordförande för Nu-sjukvårdens styrelse. Foto: Pressbild

Om Dalslandskommunerna skulle gå in och ta över driften av varmvattenbassängen, hur ställer ni er från regionens sida då till att ställa upp finansiellt?

– Under en kortare övergångsperiod på någon månad eller två kan vi vara behjälpliga, men det kommer inte handla om några 14 månader. Sedan är det förstås positivt om kommunerna tar över driften av bassängen. Bollen ligger hos Stig (Bertilsson). Men vi får se vad han kommer med. Det är något vi får ta ställning till när vi i så fall har ett sådant alternativ på bordet, säger Peter Heie.

”Dra inte ur proppen”

Jerker Johansson, ordförande för Kommittén för Dalslands sjukhus, har tidigare berättat att kommittén ska anordna en demonstration vid sjukhuset den 29 oktober för att slå vakt om varmvattenbassängen och rehab i Bäckefors.

– Vi måste se till så att de inte drar ur proppen ur bassängen. För vår del kvittar det vem som driver de här verksamheterna. Det viktiga är att de fungerar, säger Jerker Johansson.

Jerker Johansson är ordförande för Kommittén för Dalslands sjukhus.
Jerker Johansson är ordförande för Kommittén för Dalslands sjukhus. Foto: Tommy Löfgren

Artikeltaggar

AlerisBengtsforsBengtsfors kommunCenterpartietDals-Eds kommunDalslandFärgelandaJerker JohanssonMellerudMotionerNämnderNU-sjukvårdenPeter HeiePolitikSjukhusStig BertilssonStyrelserVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.