Hoppa till huvudinnehållet

Ljusen speglas i Åmålsbornas stora hjärtan, stora drömmar

Publicerad:
Vi Åmålsbor får staden att skina genom alla väderlekar.
Vi Åmålsbor får staden att skina genom alla väderlekar. Foto: Karin Olsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Kan inte vi äta på Sibylla? Jag borde få en belöning för de här tunga kassarna mamma” grymtar jag högt när mina armar släpper tag om de tunga kassarna i baksätet. Jag stänger passagerardörren och känner hur jag blir blöt på fingrarna av vattendropparna på bilen.

”Du vet själv att vi har nylagad mat hemma” säger hon bestämt.

Jag sätter mig besviket med armarna i kors i bilen med mamma efter att vi har precis handlat på Willys. En av de största fördelarna med Åmål är att vi har en Willysbutik som inte ligger så långt bort från centrum med bil. En billig matbutik för en liten stad med stora hjärtan är välbehövlig, och det är precis vad vi har.

Mamma känner också så, om hon inte gjorde det skulle inte hon och jag komma in och ut ur butiken minst två gånger i veckan med tunga kassar. Min kropp känns tung och mina armar värker efter att jag fick bära flera tunga kassar med mat och hushållsvaror.

Mamma börjar köra sakta ut ur parkeringen över asfalten som det regnade på i morse. Jag tittar ut ur fönstret och ser hur hösten äntligen har anlänt till Åmål. Löven på träden har ändrat sina vackra färger och börjar falla ner mot marken, vädret är kallt och skönt, men inte för kallt så att det börjar snöa. Ute så regnar det vattendroppar från de glada molnen som samlas.

Vid Natur- och miljöskolan ser jag hur de har pysslat, målat och hängt upp gulliga höstmästerverk på fönstret mot vägen. Vid alla husen så ser jag hur folk redan har börjat dekorera med allt slags Halloweenpynt i sina trädgårdar. Jag ser olika affischer för halloweendiscon för små barn som högstadieelever har ordnat för att samla pengar till sina klasser.

Efter att jag drar ner bilfönstret så känner jag Åmåls färska och härliga höstdoft. Bilen rullar ner och vi hamnar vid den stora vägen i stan. Kommunen har börjat ordna alla olika ljusslingor och ljus på marken för kvällens ljusfest. Ljusfesten som har blivit som en tradition i vårt blod. Ljusen är som en reflektion av oss som bor i lilla Åmål. Vi har stora hjärtan, stora drömmar och vi får denna stad att skina genom alla olika väderlekar.

Doften av växter från de växande träden och alla olika sorters blommor vid Plantaget vandrar in i mig. Vårt plantage har en liten lekpark där små barn leker dagligen medan de är omgivna av fina organiserade växter och bänkar där vänner och par tillbringar sin tid.

Doften av de nybakade pizzorna från alla stans pizzerior påminner mig om alla gånger jag och mina vänner åt bland de godaste pizzorna gjorda med kärlek tillsammans under högtider. Alla dessa olika dofter och nyanser är en form av hemma. Åmål lyckas alltid att ge mig hemmakänslan som jag älskar så mycket.

Artikeltaggar

ÅmålBlommorKrönikorLjusfestenNatur- och miljöskolanRegnSibyllaTrädgårdVäxterWillys