Hoppa till huvudinnehållet

Skrivarstipendiat blir PD:s nya krönikör

Publicerad:
Magnus Olsson, vd för Dalslands Sparbank, delade ut skrivarstipendiet till Shahad Ali Mohamed i Gamla kyrkan i somras på Bokdagar i Dalslands där Victor Estby var en av konferenciererna. Nu blir hon PD-krönikör.
Magnus Olsson, vd för Dalslands Sparbank, delade ut skrivarstipendiet till Shahad Ali Mohamed i Gamla kyrkan i somras på Bokdagar i Dalslands där Victor Estby var en av konferenciererna. Nu blir hon PD-krönikör. Foto: Andreas Dagström

Shahad Ali Mohamed, 15, från Åmål har redan presenterat sig för PD-läsarna genom sina noveller. Hon kommer framöver att återkomma regelbundet, i rollen som krönikör.

Shahad Ali Mohamed går i nian på Kristinebergskolan. Hon har trots sin unga ålder redan börjat göra sig ett namn som talangfull skribent. I somras fick hon under Bokdagar i Dalslands ta emot Dalslands Sparbanks skrivarstipendium.

Provinstidningen Dalsland har tidigare publicerat två av hennes noveller. Först ”Borta bra men hemma bäst, men var är hemma?” som också är den text som juryn prisade.

Motiveringen löd:

”Att kunna skriva så träffande att varje mening blir som en dolkstöt av sanning är få förunnat. Att som tonåring kunna göra det vittnar om att ett stort författarskap har inletts. Rotlösheten, stoltheten och tvivlet finns där i varje mening – meningar som nästan kokar av ungdomligt raseri, men också kärlek till en plats som är både hemma och borta på samma gång. Novellen tar läsaren från ’orten’ till ett främmande land som kanske inte är så främmande. Det är en erfarenhet många delar, men inte alla kan beskriva. Berättelsens avslutande mening – ’Det här är mitt hem’, har sällan levererats med sådan självklarhet.”

Shahad Ali Mohamed berättade när hon tog emot skrivarstipendiet på scenen i Gamla kyrkan att vinnarnovellen började som en skoluppgift och tackade särskilt sina lärare Annika Runelid och Henrik Sjöman för att novellen blev av.

I somras publicerades även den mörkare novellen ”Du är min, min lilla katt” i PD.

Som krönikör har Shahad Ali Mohamed fått huvuduppdraget att skildra livet i Åmål på olika sätt, men har samtidigt lösa tyglar. Det är tänkt att hennes krönikor kommer att publiceras varje månad.

Shahad från Åmål tog emot skrivarstipendiet – tackade sina lärareShahad Ali Mohamed: "Du är min, min lilla katt"Shahad Ali Mohamed tar emot skrivarstipendium på Bokdagarna – golvade jurynShahad Ali Mohamed: Borta bra men hemma bäst, men var är hemma?Shahads novell fångar lärare och kompisar – sprids till hela Kristinebergskolan

Artikeltaggar

ÅmålBokdagar i DalslandDalslandFörfattareKristinebergskolanLitteraturProvinstidningen Dalsland

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.