Hoppa till huvudinnehållet

Travrestaurangen bommar igen: Ville ha avbetalningsplan

Publicerad:
Bosse Svensson och Sissel Åsmo från Ånimskog hade i samband med Åmålstravets sista tävlingsdag i söndags öppet för sista gången i travrestaurangen. Från och med den här veckan är lunchrestaurangen stängd.
Bosse Svensson och Sissel Åsmo från Ånimskog hade i samband med Åmålstravets sista tävlingsdag i söndags öppet för sista gången i travrestaurangen. Från och med den här veckan är lunchrestaurangen stängd. Foto: Elinor Thuresson

I söndags var det säsongsfinal på Åmålstravet. Det blev också sista dagen som travrestaurangen var öppen. I måndags möttes gästerna av en skylt på dörren: ”Stängt från och med 10/10”.

– Vi fick ingen avbetalningsplan för att betala tillbaka anstånd av skatt, säger Bosse Svensson som drivit restaurangen tillsammans med Sissel Åsmo.

Det var ett och ett halvt år sedan som Bosse Svensson och Sissel Åsmo från Ånimskog blev arrendatorer i travrestaurangen. När Åmålstravet i söndags arrangerade säsongens sista tävlingsdag blev det också sista dagen som Bosse och Sissel hade öppet.

I måndags var travrestaurangen, som haft lunchservering alla dagar i veckan inklusive helger, nämligen stängd.

I lördagens PD stod att Nygårds travrestaurang under vecka 41 skulle hålla stängt på grund av ”rådande omständigheter”. Men det blir ett längre uppehåll än så.

– På grund av pandemin var det svåra tider mellan december och februari i vintras och vi ansökte då om anstånd för A-skatt och arbetsgivargifter under årets två första månader, säger Bosse Svensson.

Han hade sedan hoppats att kunna få en avbetalningsplan till Skatteverket och menar att restaurangen i så fall kanske hade kunnat överleva.

– Att vi nu stänger är en kombination av att alla pengar ska betalas tillbaka direkt och de kommande höga elpriserna. När kostnadsbördan blir större än inkomstsidan är det ingen idé att fortsätta.

Ökande utgifter

Bosse Svensson funderade redan i maj på framtiden i travrestaurangen men han säger att de då fick in flera stora order och valde att fortsätta. Han nämner de ökade råvarupriserna som ytterligare en orsak till att de tvingas stänga samt att det fasta elavtalet som finns på Åmålstravet snart går ut och att han därmed ser ökande utgifter framöver.

– Vi har letat efter billigare matvaruleverantörer, men det hjälper inte. Skulle prisökningarna gå ut över kunden så kanske vi skulle behöva ta 149 kronor för lunchbuffén och då kommer det inga kunder.

Antalet lunchgäster i travrestaurangen minskade efter sommaren säger Bosse Svensson, som menar att restaurangbesök är bland det första folk drar in på när det blir kärvare tider.

– Under september och oktober har vi märkt av en nedgång i antalet gäster. Många stamkunder som kom och åt hos oss varje dag tidigare har kommit varannan dag eller bara någon dag i veckan den senaste tiden.

Vad ska du göra nu då?

– Jag har passerat 65 och är pensionär och har inte så bråttom i livet längre. Jag hoppas få frågan att driva restaurangen inför nästa års travsäsong, men det är bara min egen förhoppning och inget som har varit uppe för diskussion, säger Bosse Svensson.

Dalslands Travsällskaps ordförande Lars Ottosson bekräftar att deras elavtal löper ut under senhösten, men han anser inte att det har något att göra med att restaurangen nu stänger.

– Det primära för oss är att kunna erbjuda de aktiva mat på tävlingsdagarna och det finns intressenter som uttryckt en vilja att hjälpa oss med det till nästa säsong, så vi har ingen panik nu. Men det är förstås tråkigt att Bosse och Sissel inte klarade att driva restaurangen vidare, säger Lars Ottosson.

Bosse Svensson ser inga möjligheter att få ihop ekonomin för restaurangen framöver.
Bosse Svensson ser inga möjligheter att få ihop ekonomin för restaurangen framöver. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålstravetÅnimskogDalslandHandelLars OttossonMat och dryckNygårdRestaurangerSkatteverket

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.