Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls OK nosade på topp 100 i 25-manna: ”Häftigt att tävla mot världsstjärnor”

Publicerad:
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Åmåls OK:s Emelie Hellström tävlade mot Stora Tunas världsstjärna Tove Alexandersson på näst sista sträckan i 25-manna som avgjordes i Flemingsberg.
Åmåls OK:s Emelie Hellström tävlade mot Stora Tunas världsstjärna Tove Alexandersson på näst sista sträckan i 25-manna som avgjordes i Flemingsberg. Foto: Åmåls OK

Omkring 8000 orienterare deltog i lördags i 25-manna i Flemingsberg i Huddinge kommun. Åmåls OK hade en plats på topp-100-placering på gaffeln, men slutade på 114:e plats, ett av klubbens bästa resultat i tävlingen.

I vackra Flemingsbergsskogens naturreservat startade 320 lag i lördagens stafett, klassiska 25-manna, med sammanlagt cirka 8000 deltagare. På söndagen deltog ungefär hälften så många individuell medeldistans.

De två första sträckorna i lagtävlingen 25-manna var individuella och först ut för Åmåls OK var Alva Olsson. Hon växlade till nyblivne SM-guldmedaljören på sprint i klassen H45 Tomas Johansson som sedan växlade som 108:e man.

Sträckorna tre till sju bestod inte av en, utan av fyra löpare i varje lag som sprang på olika banor. Åmåls OK var flera gånger under tävlingens gång uppe på en placering på topp 100. Unga Emelie Hellström, som i vanliga fall springer i klassen D16, tävlade sedan mot världsstjärnan Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, på näst sista sträckan.

– Det är sånt som gör 25-manna så speciellt och det är förstås häftigt att tävla mot världsstjärnor. Vi valde att satsa på ett ungt lag i år och alla gjorde det riktigt bra. Årets placering är en av de bästa för Åmåls OK, säger klubbens ordförande Per Källvik.

Missade på slutet

Senioren Magnus Hellström var på väg att ta Åmåls OK i mål på en placering bland de hundra bästa, men han missade ett par kontroller mot slutet av sista sträckan och till slut blev det en 114:e plats, en placering som ändå låg över klubbens förväntningar.

Stora Tuna OK lag 1 vann tävlingen före med fyra sekunders marginal ner till OK Kåre lag 1 på andra plats. IFK Göteborg lag 1 slutade trea tio sekunder bakom segrarlaget, men de var säkerligen inte nöjda med det efter att ha varit i ledning nästan hela tävlingen fram till näst sista sträckan.

I IFK Göteborgs förstalag tävlade tvillingsystrarna Erika och Johanna Källvik Leufvén, som under många år representerat Åmåls OK. Erika sprang tredjesträckan och Johanna den sjätte sträckan.

På söndagen tävlade de samlade orienterarna individuellt på medeldistans. Där utmärkte sig Åmåls OK:s ungdomar Emma Hellström med en femteplats i klassen D12, Eira Olsson blev nia i klassen D14, Albin Skott slutade också nia i klassen H12 samt unge Gabriel Källstrand som blev tvåa i inskolningsklassen U2.

Noah Olsson sprang sträcka 23 i 25-manna för Åmåls OK.
Noah Olsson sprang sträcka 23 i 25-manna för Åmåls OK. Foto: Åmåls OK
Veteranen Erik Bergqvist, som tävlar i klassen H60, var en av Åmåls OK:s löpare på sjunde sträckan i 25-manna.
Veteranen Erik Bergqvist, som tävlar i klassen H60, var en av Åmåls OK:s löpare på sjunde sträckan i 25-manna. Foto: Åmåls OK
Alva Olsson förbereder sig för att springa startsträckan för Åmåls OK i den stora stafettävlingen 25-manna.
Alva Olsson förbereder sig för att springa startsträckan för Åmåls OK i den stora stafettävlingen 25-manna. Foto: Åmåls OK

Artikeltaggar

25-mannaAlva OlssonEira OlssonErika Källvik LeufvénFlemingsbergsskogens naturreservatIFK GöteborgJohanna Källvik LeufvénOrienteringPer KällvikStafettStora Tuna OKTove AlexanderssonÅmåls OK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.