Hoppa till huvudinnehållet

Stark insats av ÅSS i Trollsimmet – Maya Månsson trea

Publicerad:
Åmåls Simsällskaps unga tjejer Lilly Honoré, Elsa Andersson, Emma Hellström, Maya Månsson, Astrid Herke och Mathilda Sörqvist spände musklerna under Trollsimmet i Trollhättan.
Åmåls Simsällskaps unga tjejer Lilly Honoré, Elsa Andersson, Emma Hellström, Maya Månsson, Astrid Herke och Mathilda Sörqvist spände musklerna under Trollsimmet i Trollhättan. Foto: Åmåls Simsällskap

Åmåls Simsällskaps tjejer födda 2010–2011 hade nyligen säsongspremiär i Trollhättan i tävlingen Trollsimmet. Maya Månsson hade tredje snabbaste tid i sin årskull på 50 meter ryggsim.

Tjejerna i ÅSS tränar hårt och sliter med resor och tre pass i veckan i Säffle simhall. Det gav resultat med många personbästa när höstsäsongen startade med Trollsimmet i Trollhättan. Mathilda Sörqvist simmade första grenen som var 100 meter medley. Trots förkylning på ingång simmade Mathilda på tiden 1.30.37, nytt personligt rekord med sju tiondelar.

Snabbast av tjejerna på 100 medley var Emma Hellström som gick i mål på 1.29.88 vilket var ett personbästa med nästan tre sekunder. Nästa gren för Emma var 50 meter fjärilsim. Emma har förbättrat sig enormt i fjärilsim sista halvåret vilket hon visade även i Trollhättan. När Emma Hellström simmade in på tiden 38.63 slog hon sitt knappt tre månader gamla personliga rekord med hela 2,5 sekunder. Hennes tid var den fjärde snabbaste bland tjejerna födda 2010.

Fjärde bästa tid

Sedan kom personrekorden av bara farten med två sekunder på 100 meter bröstsim och mer än fyra sekunder på 100 frisim. Emma avslutade sedan dagen med att tangera sitt personbästa på 50 meter bröstsim och simmade 25 meter fjäril på fina 17.97 vilket ännu en gång var fjärde bästa tid bland simmarna födda 2010.

Även Astrid Herke, född 2010, började dagen med 100 medley där hon simmade i mål strax över tiden för sitt personliga rekord. I nästa lopp på 50 meter fritt gick det bättre och hon putsade sitt gamla personbästa med nästa en halv sekund.

Ännu bättre gick det när det var dags för favoritsimsättet bröstsim. På 100 meter simmade hon hela fem sekunder snabbare än vad hon gjort tidigare. Att bröstsimmet gått framåt för Astrid visade hon även på halva distansen där hon gick i mål på snabba 45.21, personbästa med nästan två sekunder åttonde bästa tid i sin årskull.

Gick undan värre

Maya Månsson, född 2011, visade också att formen är fin. Dagen började med 100 meter medley och tiden 1.30.32, personbästa med nästan fyra sekunder och fjärde bästa tiden bland flickorna födda 2011.

När det var dags för hennes favoritsimsätt ryggsim gick det undan, på 100 meter putsade hon sitt gamla personbästa med fyra sekunder. På halva distansen, 50 meter, blev det personligt rekord med två tiondelar vilket var tredje bästa tid bland flickorna födda 2011.

Maya Månsson satte även nya personliga rekord på både 50 och 100 meter fritt samt på 50 meter bröstsim. Hon avslutade dagen med 25 meter fjärilsim på fina 1.49, vilket var den tredje snabbaste tiden bland tjejerna i samma årskull.

Lagkapper avslutade

Elsa Andersson, född 2009, tävlade på dispens med de något år yngre tjejerna och var ännu ett bevis på att ÅSS-tjejerna skött sin sommarträning på bästa sätt. På 100 medley slog hon till direkt och putsade sitt tidigare personliga rekord med nästan sju sekunder.

I raskt takt blev det sedan personbästa även på både 50 fritt och 100 ryggsim och sedan ett personbästa på 100 meter bröstsim med hela 5,5 sekunder. Med tiden 1.23.28 putsade hon sedan av bara farten sitt personbästa på 100 fritt med nästan tre sekunder.

Båda simpassen på Trollsimmet avslutades med lagkapper och även där presterade Åmålstjejerna bra. Förmiddagens pass innebar 4x50 meter medley. Tävlingsdagen avslutades sedan med 4x50 meter fritt där flera ÅSS-simmare satte nya personbästa.

Elsa Andersson, Astrid Herke, Maya Månsson, Mathilda Sörqvist, Lilly Honoré, Emma Hellström och de andra simmarna i ÅSS tränar för tillfället i Säffle simhall tre gånger i veckan eftersom Åmåls simhall renoveras.
Elsa Andersson, Astrid Herke, Maya Månsson, Mathilda Sörqvist, Lilly Honoré, Emma Hellström och de andra simmarna i ÅSS tränar för tillfället i Säffle simhall tre gånger i veckan eftersom Åmåls simhall renoveras. Foto: Åmåls Simsällskap

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SimsällskapFrisimRekordSäffle simhallSimningSimsportTrollhättan

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.