Hoppa till huvudinnehållet

INSÄNDARE: Vänsterpartiet stöder protesterna i Iran

Publicerad:
Kvinnor har klippt av sig sitt hår i en action i Istanbul, för att stöda protesterna i Iran. Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När den kurdiska unga kvinnan Jina (Mahsa) Amini mördades började ett uppror. I takt med protesterna har den iranska regimen förstärkt kuvningen av sitt folk med hjälp av milis, moralpolis, polis och militär. Vänsterpartiet i Västra Götaland fördömer starkt den iranska regimens brutalitet och förtryck som strider mot mänskliga rättigheter.

Ingen person ska behöva utsättas för förtryck eller våld. Vi arbetar aktivt för att alla som bor och lever i Västra Götalandsregionen ska slippa våld och vi vill uttrycka vårt stöd för Irans kvinnor som riskerar sina liv.

I över 40 år har de iranska kvinnorna levt under förtryck. Kvinnor och män har gjort motstånd och under flera årtionden har den iranska regimen slagit ned det. Protesterna har varit många men inte som nu.

Protesterna blir större, mer organiserade och med tydligare mobilisering. Motståndet är denna gång unga kvinnor, studenter och skolelever, rapporterar en av våra företrädare för Vänsterpartiet Västra Götaland, med ursprung i Iran. Dödssiffrorna ökar. Diktaturen bryter ständigt mot mänskliga rättigheter i sitt förtryck av befolkningen. Vänsterpartiet kommer aldrig att acceptera regimen i Iran.

Hedersrelaterat våld och förtryck har, liksom mäns våld mot kvinnor generellt, sin grund i kön, makt, sexualitet och kulturella föreställningar om dessa. Precis som det finns en bred politisk enighet i fördömandet av det dödliga hedersrelaterade våldet som Jina Amini utsattes för, så finns det en bred enighet om att samma hedersrelaterade våld och förtryck i Västra Götaland måste upphöra.

Vänsterpartiet Västra Götaland står tillsammans med det iranska folket i kampen om frihet.

Carina Örgård (V)

gruppledare och regionråd

Artikeltaggar

Carina ÖrgårdInsändareIranMahsa AminiMänskliga rättigheterRegimerVåld mot kvinnorVänsterpartietVästra Götalandsregionen