Hoppa till huvudinnehållet

En av tre Åmålsföretagare säger att brottslighet påverkar dem negativt

Publicerad:
Bengtsfors är den kommun i landet där störst andel företag upplever att brottsligheten och otryggheten påverkar dem mest negativt. I Åmål upplever nästan en av tre företagare samma sak.
Bengtsfors är den kommun i landet där störst andel företag upplever att brottsligheten och otryggheten påverkar dem mest negativt. I Åmål upplever nästan en av tre företagare samma sak. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Bengtsfors är den kommun i landet där störst andel företag, 47 procent, upplever att brottsligheten och otryggheten påverkar dem mest negativt. Detta enligt en enkätundersökning som Svenskt Näringsliv gjort.

I Åmål är siffran 29 procent.

47 procent av företagen i Bengtsfors har svarat att de upplever att brottslighet och otrygghet påverkar dem negativt. Det är den högsta siffran i landet.

På femte plats i landet ligger Färgelanda med 43 procent. Mellerud återfinns på plats 17 med 34 procent. Dals-Ed är 28:a med 32 procent.

På 49:e plats ligger Åmål med 29 procent.

För att motverka brott mot företag finns något som kallas för Företagssamverkan mot brott och fungerar på ungefär samma sätt som Grannsamverkan fast för företag. Något där det lokala näringslivet i Dals-Ed varit något av en föregångare.

Upplevd brottslighet

En brist i Svenskt Näringslivs undersökning är dock att det inte har gjorts någon sammanställning av faktiskt brottslighet eller anmäld brottslighet. Enkätundersökningen gäller bara upplevd brottslighet.

Susann Haggren är näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv.
Susann Haggren är näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv. Foto: Pressbild

– Jag tycker själv att det är olyckligt när inte hela bilden är med här. Företag tenderar att inte anmäla brott och då blir heller inte polisens anmälningsstatistik korrekt, säger Susann Haggren, näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv.

Hon berättar att Svenskt Näringsliv vill att man gör någon typ av anmälningsstatistik för att få en bättre helhetsbild.

”Dalsland sticker ut”

Peter Torstensson är kommunpolis i Bengtsfors, Dals-Ed och Åmål.

– Dalsland sticker ut i Sverige och företagsbrott är också något som polisen prioriterar. Det ligger numera med i medborgarlöftena, säger Peter Torstensson.

Peter Torstensson är kommunpolis i Bengtsfors, Dals-Ed och Åmål.
Peter Torstensson är kommunpolis i Bengtsfors, Dals-Ed och Åmål. Foto: Tommy Löfgren

Han fortsätter.

– Men det ska samtidigt sägas att den anmälda brottsligheten mot företag har varit relativt konstant i Dalsland. Det är väldigt viktigt att man anmäler brott så de syns i statistiken. Om man inte gör det så kan man tjata sig hes när det gäller att försöka få hit fler polisresurser.

Den anmälda brottsligheten i Dalsland sticker inte ut anmärkningsvärt, menar Peter Torstensson.

– Områden som har en hög andel anmälda brott, som i storstäder där företagare faktiskt rånas i hemmen, där upplever sig företagen tryggare. Det där blir svårt att få att gå ihop. Men jag tror det beror på diskussionen om upplevelsen av att det inte finns poliser i Dalsland, säger Torstensson.

Vad kan ni göra från polisens sida för att förbättra situationen för företagen?

– En metod är att ha möten och att bistå företagen på olika sätt om de vill gå samman i Företagssamverkan. Sedan handlar det om att vara ute på möten och träffa företagare. Att uppmana dem att skaffa lås, larm och dna-märkning. Flera företag har fortfarande inte larm, men de blir tvungna att försöka skydda sig.

”Vår akilleshäl”

– Vår akilleshäl från polisens sida har varit att vi ibland har missat att göra brottsplatsundersökningar hos företag. Orsaken till det är att det har brustit i polisens interna kommunikation. Det viktigaste för oss är att komma ut för att kunna säkra spår efter brott, säger Peter Torstensson.

Ett annat problem är väl att många brott avskrivs?

– Att avskriva är ett vänteläge. Om någon exempelvis har ett inbrott i en skogsmaskin så är det viktigt att vi gör en brottsplatsundersökning och säkrar spår. Kanske avskrivs brottet då, men resultatet av den brottsplatsundersökningen kan leda till att vi kanske griper gärningsmännen senare för detta brott om de begår ett nytt brott som vi kan ta dem för. Men detta med vad avskrivningar egentligen är för något borde beskrivas mycket tydligare från sida, säger Peter Torstensson.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsBrottBrott, lag och rättDals-Eds kommunDalslandFärgelandaInbrottMellerudPeter TorstenssonRånSusann HaggrenSvenskt NäringslivSverige

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.