Hoppa till huvudinnehållet

Fotofesten gör comeback: Toppar med folkkär hundraåring

Publicerad:
Åmåls Fotofest är tillbaka efter ett par års uppehåll. Styrgruppen består av Göran Karlsson, Morgan Torger, Lena Hesselroth, Anders Hansson och Lennart Hansson.
Åmåls Fotofest är tillbaka efter ett par års uppehåll. Styrgruppen består av Göran Karlsson, Morgan Torger, Lena Hesselroth, Anders Hansson och Lennart Hansson. Foto: Åke Sundelin

Efter några års uppehåll är det åter dags att fokusera på intressant, konstnärligt och mästerligt kameraarbete.

Åmåls Fotofest återuppstår 5-12 november, med jubilaren Lennart Nilsson som dragplåster.

Egentligen var det tänkt att Fotofesten skulle ta ett omtag 2020, då coronapandemin satte käppar i hjulet. Inte heller 2021 gick det att genomföra planen och när restriktionerna väl hävdes var arrangörerna tvungna att byta årstid från vår till höst, då utställningslokalerna redan var uppbokade.

Vägen till återkomsten har med andra ord varit krokig, men nu är det snart dags för invigning, första lördagen i november.

Närgånget

Huvudutställare är Lennart Nilsson (1922–2017) och Dan Nordgren. Dessa delar på konsthallen, medan övriga deltagare samsas om Gamla kyrkan.

Sveriges internationellt mest kände fotograf Lennart Nilsson skulle ha fyllt 100 år 2022. Flera av hans bilder har tidigare visats i Åmål, bland annat från diverse tidningsuppdrag och boken ”Ett barn blir till”. Den här gången blir det uteslutande porträtt.

Lennart Nilsson blir dragplåster.
Lennart Nilsson blir dragplåster. Foto: Nico Södling

Åmålsbördige Dan Nordgren jobbar till vardags som frilansfotograf och tv-producent. I konsthallen visar han framförallt motiv från sina många och långväga jobbresor.

Över 30 totalt

Lokal anknytning har även Linus Gamnis och Jimmie Svensson som ställer ut lite större bilder på Gamla kyrkans scen. Båda beskrivs som att de har ett stort naturintresse.

I övrigt domineras Gamla kyrkan av ett 30-tal amatörer. De flesta kommer från Åmål med omnejd men även Uddevalla och Mellerud är representerade.

Under invigningsdagen ges föreläsningar av Anne Fjellström, vd för Lennart Nilsson Photography, och Dan Nordgren.

Åmåls Fotofest pågår till och med 12 november.

Åmålsbördige Dan Nordgren delar på utrymmet i konsthallen med Lennart Nilsson.
Åmålsbördige Dan Nordgren delar på utrymmet i konsthallen med Lennart Nilsson. Foto: Pressbild
Jimmie Svensson ställer ut på scenen i Gamla kyrkan.
Jimmie Svensson ställer ut på scenen i Gamla kyrkan. Foto: DENNIS CARLETUN KLEBOM
Linus Gamnis är intresserad av naturfoto, vilket lär märkas i Gamla kyrkan.
Linus Gamnis är intresserad av naturfoto, vilket lär märkas i Gamla kyrkan. Foto: Suss Medgaard

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls FotofestFotograferingInvigningarKonstUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.