Hoppa till huvudinnehållet

Leifby: Här är snyggaste och fulaste tröjorna i hockeytvåan

Publicerad:
Sportjournalisten Marcus Leifby är ett av Aftonbladets mest profilerade namn. Han driver även podden Snett inåt bakåt.
Sportjournalisten Marcus Leifby är ett av Aftonbladets mest profilerade namn. Han driver även podden Snett inåt bakåt. Foto: Aftonbladet

Årligen synar Marcus Leifby matchtröjorna i SHL.

Men nu tar Sportbladets store profil sitt uppdrag ett steg längre och gästar NWT-sporten för att även granska dräkterna i värmländska hockeytvåan.

Tröjorna betygsätts på en skala mellan 1–5.

Jesper Nordin, Arvika HC.
Jesper Nordin, Arvika HC. Foto: Arvika HC

Arvika HC

Betyg: ++

Klassisk färgkombination som gifter sig väl och ganska varsamt förlagd annonsering. Att använda en romb som klubbmärke är annorlunda och vågat. Skulle lätt kunna misstas för varningstriangeln i Per Eklunds Lancia Delta Integrale.

Oskar Björknell, Grums IK.
Oskar Björknell, Grums IK. Foto: Grums IK

Grums IK

Betyg: +++

Mumma. Jag kan verkligen se Willy Lindström gå ut till brevlådan för att hämta tidningen i den här tröjan. Utan någonting på nederdelen av kroppen. En av få ishockeytröjor i Sverige som har ett telefonnummer tryckt på tröjan. Spelar Grums uselt i numerärt överläge kan man bara ringa Tores El och Maskinservice.

– Tjena Tore, kan du komma ner till hallen och kortsluta elen i hela jävla Grums?

Niklas Hjalmarsson, Hammarö HC.
Niklas Hjalmarsson, Hammarö HC. Foto: Hammarö HC

Hammarö HC

Betyg: ++++

Snudd på fullträff, skulle jag vilja säga. Färger och mönster för tankarna till Montreal Canadiens och CSKA Moskva. Det enda som skiljer HHC från ”Habs” är väl att laget från Montreal inte sponsras av "en svensk federation av 23 svenska ömsesidiga försäkringsbolag". Det kan å andra sidan behövas när Canadiens jurister upptäcker Hammarös tröjor. Använder nummer 1-26 vilket alltid ger ett extra plus.

Adam Lindgren, Hällefors IK.
Adam Lindgren, Hällefors IK. Foto: Hällefors IK

Hällefors IK

Betyg: +++

Alright! Är det Brian Leetch på bilden? Det är klart att det tindrar till i ögonen och tankarna far iväg till Madison Square Garden och New York Rangers. Åtminstone fram till att man upptäcker reklamen för Briljant Pellets. Det ligger ju inte på Manhattan, utan i Queens. Hoppas HIK tar amerikaniseringen ett steg längre och låter Torgny Mogren spela orgel på hemmamatcherna.

Johan Berntsen, IFK Munkfors.
Johan Berntsen, IFK Munkfors. Foto: IFK Munkfors

IFK Munkfors

Betyg: ++++

Jag faller direkt för den här stilrena tröjan med ett stort, tydligt klubbmärke och några ytterst försiktiga gula detaljer, och… dra mig baklänges över Thommie Bergmans nyskurade hallgolv. Snörning! Det har man ju knappt sett på en ishockeytröja sedan Des Moroney försökte strypa tre domare, åtta personer på läktaren och två lagkamrater med just ett sånt där snöre.

Oliver Mattsson, Karlskoga IK.
Oliver Mattsson, Karlskoga IK. Foto: Karlskoga IK

Karlskoga IK

Betyg: ++++

Också bra. Riktigt bra. Kanonbra. Jag vill rulla ner från Rävåskullen i den här tröjan. Titta bara på emblemet som andas ishockey och Karlskoga till skillnad från BIK som har ett sköldemärke Juha Viinikainen hittat i Clipart och skrivit ut på sin bläckstråleskrivare. Tändhatten av, KIK.

Adam Olsson, Kils AIK.
Adam Olsson, Kils AIK. Foto: Kils AIK

Kils AIK

Betyg: +++

Kaik! Kaik, Kaik, Kaaaaiiiiiik! Jag gillar den här skölden som doftar ihjälkokt korv, lotter på ring, kassör med skrin under armen. Rejäl idrottsrörelse, helt enkelt. En ogrumlad tröja som är bra mycket mer smakfull än majoriteten av SHL-lagens plotter. En ganska ovanlig färgkombination, märkligt nog, och visst får man väl lite Calgary-vibbar? Calgary Kaik!

Oscar Svensson, Åmåls SK.
Oscar Svensson, Åmåls SK. Foto: Åmåls SK

Åmåls SK

Betyg: +++

Blicken drar sig mot bröstet, förstås, och jag tittar, tittar länge, ja jag tittar nog fan fortfarande när ni läser det här. En hungrig tjur som käkar puck, ska det vara enligt sägen men kan lätt misstolkas som en skamsen mus som precis ertappats luktande på en... äh. Jag väljer glädjen och gillar ambitionen. Det här märket liknar ingenting annat i svensk ishockey och svart-vit-gula-lag skrämmer mig alltid lite extra.

Artikeltaggar

AftonbladetÅmåls SKArvika HCBodens IKBrian LeetchCalgaryCSKA MoskvaDes MoroneyGrumsHällefors IKHammaröHammarö HCHockeytvåanIFK MunkforsIshockeyJesper NordinJohan BerntsenJuha ViinikainenKarlskogaKarlskoga IKKils AIKMarcus LeifbyMontreal CanadiensNew York RangersNiklas HjalmarssonOliver MattssonOscar SvenssonRävåskullenSHLSportSportbladetThommie BergmanWilly Lindström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.