Hoppa till huvudinnehållet

SD kritiserar Borgerlig Allians Åmål – hålls utanför valteknisk samverkan

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Vid tisdagens kommunfullmäktigemöte i Karlbergsaulan presenterades två valtekniska samarbeten. SD är ensamma om att stå utanför, till gruppledaren Ove Kayes irritation.
Vid tisdagens kommunfullmäktigemöte i Karlbergsaulan presenterades två valtekniska samarbeten. SD är ensamma om att stå utanför, till gruppledaren Ove Kayes irritation. Foto: Andreas Dagström

Det bjöds inte på några stora överraskningar när avtalen om valteknisk samverkan presenterades under tisdagens kommunfullmäktigemöte.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna i ena ringhörnan, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i den andra.

– Bedrövligt, säger Sverigedemokraternas gruppledare Ove Kaye om att hans parti inte fått vara med och bilda majoritetsstyre.

Det politiska maskineriet maler långsamt vidare enligt fastslaget protokoll. Oktober månads fullmäktigemöte bekräftade vad som redan var känt: att gamla Alliansen, numera Borgerlig Allians Åmål, avser att styra kommunen i minoritetsställning. Detta då Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna tecknat ett valtekniskt avtal.

Tillsammans sitter partierna på 15 av totalt 35 mandat.

– Största grupperingen ska styra, säger Michael Karlsson (M).

Mer nästa gång

Nästa steg blir att fördela uppdragen i nämnderna, ett givande och tagande som ska redovisas vid nästa fullmäktigemöte, den 22 november. Då kommer det att klarna hur Borgerlig Allians avser styra Åmål, menar Karlsson (M), och ber allmänheten ge sig till tåls.

Nya diskussioner mellan Allianspartierna är inplanerade på torsdag. Parallellt pågår arbetet med att ta fram en ny budget för 2023, som också ska klubbas i november.

– Det ekonomiska läget är ganska ansträngt, milt sagt, säger Michael Karlsson (M).

I budgetdiskussionerna deltar även Sverigedemokraterna, men vad gäller kommunstyret finns inga löften givna mellan parterna.

– Jag pratar åt alla håll, säger Karlsson (M).

Kan inte tas för givet

Sverigedemokraternas gruppledare Ove Kaye tycker det är bedrövligt att partiet inte fått någon inbjudan om samverkansavtal med Borgerlig Allians, eller ens blivit kontaktat för diskussion:

– Åmål hade verkligen behövt en stark majoritet, inte minst med tanke på vårt utsatta ekonomiska läge, säger Kaye.

I nuläget lutar det åt att SD kommer att navigera mellan blocken från fråga till fråga.

– Allianspartierna kan inte ta vårt stöd för givet, säger Ove Kaye.

Artikeltaggar

AlliansenAvtalBudgetarCenterpartietKarlbergsteaternKommunfullmäktigeKristdemokraternaLiberalernaMichael KarlssonMiljöpartietModeraternaOve KayePolitikPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaSverigedemokraternaVal 2022VänsterpartietÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.