Hoppa till huvudinnehållet

Höstmarknaden är tillbaka: ”Ser förvånansvärt bra ut”

Publicerad:
Senast en storskalig höstmarknad arrangerades i Åmål var 2019.
Senast en storskalig höstmarknad arrangerades i Åmål var 2019. Foto: Elinor Thuresson

De senaste två åren har höstmarknaden i Åmål ställts in på grund av coronapandemin. På lördag är den tillbaka – då kantas gatorna i centrala Åmål av knallar igen.

– Det blir inte som förr, men en skaplig höstmarknad, säger Ronny Almrot i IFK Åmåls marknadskommitté.

Förra året arrangerade knallarna själva en mindre höstmarknad i egen regi, men i år är den storskaliga marknaden tillbaka med IFK Åmål och IF Viken som arrangörer.

Hur många knallar som väntas till Åmål på lördag vet arrangörerna först på lördag. Många försäljare väntar in vädret innan de tar ett slutgiltigt beslut. Men prognosen, både sett till antalet knallar och vädret, ser lovande ut.

– Vi har fått lite rapporter från andra marknader i området, att det har tunnats ut, och det var lite trögt en tid men sedan släppte det. Det ser förvånansvärt bra ut ändå, klart bättre än i våras och inte så långt från hur det var före pandemin, säger Ronny Almrot som sitter med i IFK Åmåls marknadskommitté.

– Men sedan handlar det mycket om vilka som verkligen dyker upp, fortsätter han.

Tidigare under dagen har han ”stritt” med knallar angående placeringen, berättar han.

– Alla vill stå vid korsningen Kungsgatan–Torggatan.

Marknadsutbudet är brett. I vanlig ordning kommer det att finnas till exempel kläder, blommor, ost, hantverk och godis. Även bröd, frukt och gravdekorationer kommer att saluföras i år.

– Det blir lite av varje, en blandad kompott.

Är det några lokala knallar?

– De flesta reser en bit men det finns några stycken lokala, någon från Värmlandsnäs och någon från Karlstadshållet.

Åmåls kommun har också bokat in sig för att berätta om det nya sophanteringssystemet som just nu är i färd att införas i kommunen.

Marknadsstråket följer likt tidigare år delar av Kungsgatan och Torggatan som kommer att stängas av från och med fredag kväll och ett dygn framåt. För att trafiken ska flyta på och för att räddningsfordon ska ta sig fram kommer Lunnegatan, mellan Kungsgatan och Västerlånggatan, tillfälligt att dubbelriktas.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunHandelIF VikenIFK ÅmålMarknaderSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.