Hoppa till huvudinnehållet

Sena kvällståg börjar gå i december: Åmål och Mellerud betalar extra

Publicerad:
Kommunerna Åmål och Mellerud gick samman och gjorde ett tillköp av tågtrafik hos Västtrafik till en kostnad av ungefär en halv miljon kronor per år som kommunerna delar på.
Kommunerna Åmål och Mellerud gick samman och gjorde ett tillköp av tågtrafik hos Västtrafik till en kostnad av ungefär en halv miljon kronor per år som kommunerna delar på. Foto: Johan Nilsson/TT

Åmåls och Melleruds kommuner har gått samman och betalar en halv miljon kronor extra för att få sena kvällståg på helgerna.

Från och med 11 december kommer ett tåg att avgå norrut från Trollhättan klockan 23.40 på fredags- och lördagskvällar. Det innebär att sista avgång från Göteborg till Åmål skjuts fram från klockan 19.14 till klockan 22.50.

Från och med den 11 december i år går det att resa hem till Åmål 3,5 timme senare på kvällen från Göteborg och Trollhättan på fredagar och lördagar. Enligt kommunalrådet Michael Karlsson (S) ska de nya tågen sedan ingå i den ordinarie tidtabellen från och med 2024.

– Detta med kvällståg har diskuterats fram och tillbaka i flera år. Det har kommit in synpunkter från både medborgare och näringslivet. Det är viktigt att kunna ta sig både till och från Åmål från större städer och göra Dalsland mer attraktivt och jag känner mig väldigt nöjd med detta, säger Michael Karlsson.

Kvällstågen blev möjliga genom att kommunerna Åmål och Mellerud gick samman och gjorde ett tillköp av tågtrafik hos Västtrafik. Tillsammans med Melleruds kommunalråd Morgan E Andersson (C) har Michael Karlsson (S) drivit frågan om kvällstågen som förväntas leda till ett mer hållbart resande och bättre kommunikationer till Dalsland.

– Vi är beroende av järnvägen och måste jobba än intensivare med pendlingstrafiken framöver, säger Michael Karlsson.

Åmål går vidare med att köpa kvällståg: Så mycket vill Västtrafik ha betaltSent kvällståg från Göteborg: Åmål och Mellerud beredda att betala extra
Michael Karlsson (S) känner sig väldigt nöjd med de nya kvällståg som kommer att gå från Trollhättan till Åmål från och med den 11 december i år.
Michael Karlsson (S) känner sig väldigt nöjd med de nya kvällståg som kommer att gå från Trollhättan till Åmål från och med den 11 december i år. Foto: Andreas Dagström

De nya tågen lämnar Trollhättan klockan 23.33 på fredags- och lördagskvällar för att ankomma till Mellerud klockan 00.07 och slutligen Åmål klockan 00.30. Sista avgång från Göteborg till Åmål blir de aktuella kvällarna därmed klockan 22.50 istället för klockan 19.14.

Prislappen för de nya kvällstågen är en kvarts miljon om året vardera för Åmåls kommun och Melleruds kommun, uppger Michael Karlsson. Kostnaden blir alltså lite drygt 20000 kronor i månaden för Åmåls kommun.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunDalslandGöteborgJärnvägMellerudMelleruds kommunMichael KarlssonMorgan E AnderssonTågtrafikTrafikTrollhättanVästtrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.