Hoppa till huvudinnehållet

Efter 17 års tjänst i Slottskyrkan

Publicerad:
Reporter Lennart Widing
Lennart Widing
hovpredikant Tydjebyn
Slottskyrkan i Stockholm är byggd i rokokostil.
Slottskyrkan i Stockholm är byggd i rokokostil. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

År 1284 fick kungen Magnus Birgersson, med tilläggsnamnet Ladulås eftersom han i en förordning ville skydda böndernas lador, påvens tillåtelse att fira mässa i sitt kapell i den medeltida borg som var Stockholm slott. Sedan denna tid har det funnits en kyrka på slottet med ett eget prästerskap. (Hovkleresiet).

Efter reformationen, då Sverige blev lutherskt, fanns speciella hovpredikanter knutna till Gustav Vasa och hans söner. I början på 1600-talet, under Karl IX:s regenttid, började en hovförsamling ta form med den kungliga familjen och hovets personal. Gudstjänsterna hölls dels i Slottskyrkan, dels för de kungliga på deras rum i Slottet.

Sedan början av 1700-talet har Hovförsamlingen fungerat ungefär som andra församlingar i Svenska kyrkan, låt vara att medlemmarna inte behövt bo i huvudstaden. Men förutom Kungshuset, skall de tillhöriga vara eller ha varit anställda eller anhöriga till anställda i Kungliga Hovstaterna. Församlingen är såväl församling som stift. Med överhovpredikanten som biskop.

Vid den stora slottsbranden 1697 förstördes Karl XI:s nyinvigda slottskyrka. Den nuvarande Slottskyrkan är den tredje som det finns detaljerad kännedom om. Denna kyrka invigdes högtidligt 8 december 1754 med kungaparet Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika. Kyrkolokalen torde vara rokokostilens mest monumentala rum i Sverige. Detta alltså i det nuvarande slottet som uppfördes efter den stora branden. Kyrkan finns vid Slottets ståtligaste entré vid Södra Valvet med ingång från Slottsbacken, där den västra delen utgörs av Rikssalen med Kungens tron och den östra av Slottskyrkan.

Om bägge portarna är öppna går det att stå vid altaret och se in i Rikssalen och tronen. Tanken vid byggnationen var väl att Rikssalen med tronen skulle beteckna den världsliga makten eller kungens makt medan Slottskyrkan skulle representera den andliga eller kyrkliga makten. Och att dessa skulle se varandra och ha kontakt.

I Slottskyrkan hålls gudstjänster söndagar och helgdagar dit allmänheten är välkommen. (Jodå, jag har sett Åmålsfolk på plats). Gudstjänsterna förrättas av ett antal av kungen utsedda hovpredikanter från olika delar av landet. För en tid sedan höll jag min sista gudstjänst i Slottskyrkan som hovpredikant. Efter 17 års tjänst. Nu återstår bara en församlingsafton där jag skall bli avtackad i närvaro av kungen och drottningen. Sedan är det klart. Fast ändå inte; den som blivit hovpredikant förblir det livet ut. Så jag blir hovpredikant, icke tjänstgörande.

Lennart Widing,

Hovpredikant Tydjebyn

Artikeltaggar

Adolf FredrikFörsamlingarGudstjänsterGustav VasaInsändareKarl IXKarl XIKungligheterKyrkorLovisa Ulrika av PreussenMagnus LadulåsSlottsbackenStockholm