Hoppa till huvudinnehållet

Folkparken väcks till liv med The Hebbe Sisters nya album

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
The Hebbe Sisters – Josefine, Emelie och Maria – vill med sin nya skiva förmedla en känsla av forna tiders dans i folkets park.
The Hebbe Sisters – Josefine, Emelie och Maria – vill med sin nya skiva förmedla en känsla av forna tiders dans i folkets park. Foto: Öyvind Lund

I början av hösten släppte systrarna Emelie, Josefine och Maria i The Hebbe Sisters sitt fjärde album ”Tre trallande jäntor”. Den 21 oktober finns musiken även ute på alla digitala plattformar.

– Vi vill försöka återskapa bilden av dåtidens dansbana, säger artisterna.

”Underbart är kort”, ”Sakta vi gå genom stan” och ”Flickorna i Småland” är några av de gamla örhängen som får nytt liv i The Hebbe Sisters nya arrangemang. Sånger ur den svenska jazztraditionen och som systrarna hoppas ska väcka glädje och nostalgi.

– Med ”Tre trallande jäntor” vill vi försöka återskapa bilden av dåtidens dansbana, där finklädda människor virvlar runt i vackra frisyrer i skenet av kulörta lyktor.

Mormorsarvet

Emelie, Josefine och Maria har under uppväxten fått höra många berättelser om 40-talet från mormor Ingegerd, som gladeligen delade med sig av sina minnen från förr. Det är också mormors gamla klänningar från 50- och 60-talet som systrarna ofta uppträder i.

– Precis som våra färgglada kläder, önskar vi att vårt album ska ge en färgstark känsla av glädje och energi, säger Josefine.

”Tre trallande jäntor” heter The Hebbe Sisters nya skiva, och det skulle även kunna vara en synonym för den sjungande systertrion.
”Tre trallande jäntor” heter The Hebbe Sisters nya skiva, och det skulle även kunna vara en synonym för den sjungande systertrion. Foto: Öyvind Lund

Spelat med idolerna

Som många gånger förr ackompanjeras systrarnas stämsång av Jan Adefelt Swingtime Trio, som består av Jan Adefelt (kontrabas), Bengt Stark (trummor) och Stefan Gustafson (piano). De har låtarna liksom i muskelminnet, då de tidigare kompat Monica Zetterlund och Alice Babs.

– Det som är slående med Monica Zetterlund var att hon var så enkel att ha att göra med, så avskalad och enkel. Det var nog det som gjorde henne så folkkär. En vanlig människa som var spontan och ärlig helt enkelt, säger Bengt Stark och Stefan Gustafson.

Monica Zetterlund och Alice Babs är även två av The Hebbe Sisters stora musikaliska förebilder.

– Det kändes självklart för oss att hylla dem lite extra, säger systrarna.

Tage Danielsson kallade Monica Zetterlund för ”ett lingonris i cocktailglas”. Samma benämning fick även The Hebbe Sisters då de år 2019 tog emot ett stipendium från Orphei Drängar, som i sin motivering bland annat skrev ”tre genommusikaliska lingonris i cocktailglas, med lika trygga rötter i swingen som i Värmland”.

Fest för en jubilar

Förutom Zetterlund och Babs, har systrarna velat hylla en annan känd musiker från förr: Povel Ramel, som i år skulle ha fyllt 100 år.

– Vi har inspirerats otroligt mycket av hans musik under hela vår uppväxt. Man kan ju inte bli annat än glad av hans finurliga melodier och fyndiga textrader, säger Maria Hebbe.

Multiartisten Povel Ramel skulle i år ha fyllt 100 år och hyllas med ett arrangemang av Underbart är kort.
Multiartisten Povel Ramel skulle i år ha fyllt 100 år och hyllas med ett arrangemang av Underbart är kort. Foto: Martina Holmberg

Hos storasyster Emelie, som skriver alla arrangemang, tände en särskild Povel-låt en kreativ gnista.

– I sista stund innan vårt album skulle gå till tryck blev jag inspirerad att skriva ett eget arrangemang av Povels fantastiska sång ”Underbart är kort”. Som tur var hann vi på rekordtid få till både instudering, inspelning, mix och mastring av denna låt som blev vårt avslutningsspår på skivan, säger hon.

Förutom ”Underbart är kort”, innehåller albumet ”Tre trallande jäntor” även ytterligare en Povel-låt, men vilken det är avslöjar systrarna först på fredag den 21 oktober då albumet finns ute på alla digitala plattformar.

Artikeltaggar

Alice BabsArtisterBengt StarkEmelie HebbeJan AdefeltJosefine HebbeMaria HebbeMonica ZetterlundMusikPovel RamelSångThe Hebbe Sisters

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.