Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Relationer händer inte av sig själv – de bygger man

Publicerad:
”Vem hade inte velat ha den helt avgörande positionen?”, skriver Miljöpartiet efter kommunfullmäktiges första möte.
”Vem hade inte velat ha den helt avgörande positionen?”, skriver Miljöpartiet efter kommunfullmäktiges första möte. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Så har den nya mandatperioden startat även i Åmåls kommun, med att nya fullmäktige samlades under tisdagen. PD-journalisten Dagström målar upp positionerna som i boxningsringens två hörnor. Sverigedemokraterna placeras i mitten, som de vågmästare de själva gärna förstås vill vara. Vem hade inte velat ha den helt avgörande positionen?

Allianspartierna, står det i tidningen, har haft en stor mängd samtal och förhandlingar åt alla håll. I alla fall vad som kan utläsas av samlade uttalanden i lokaltidningen. Det borde väl egentligen innebära även åt det maskrosgröna hållet, men åt just detta hållet har det i vart fall inte tagits några som helst initiativ eller försök till förhandlingar från den borgerliga alliansens håll.

Miljöpartiet skrev på avtal för valteknisk samverkan kvällen innan tisdagens fullmäktigesammanträde av samma anledning som vi även tidigare har sagt att vi är intresserade av att lyssna och samtala åt flera håll. Så vår öppna inställning kan det inte ha funnits några tvivel om kring.

Åmåls framtid är viktig, och vi är redo att bära del av det ansvaret. I endera ringhörnan om man vill använda den liknelsen. Men, det tror vi att alla partier som ställer upp i val är, och på så sätt är ju alla i samma position. Vi är alla potentiella vågmästare.

Folkviljan, valresultatet, har gett att det nu inte finns någon valteknisk samverkansgrupp eller enskilt parti som inom sig har majoritet. För att vi folkvalda i en sån situation ska kunna ta det ansvar vi så ofta pratar om på ett tryggt och säkert sätt blir det extra viktigt att vi upprätthåller goda relationer oss emellan, och relationer händer inte av sig själv. De bygger man.

Lotta Robertsson Harén

Mikael Nilsson

Nina Nilsson

Cajsa Branchetti Hallberg

Miljöpartiets fullmäktigegrupp Åmål

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunAvtalInsändareLotta Robertsson HarénMikael NilssonMiljöpartietNina NilssonOtto HesselbomSverigedemokraternaVal