Hoppa till huvudinnehållet

Möjliga lösningar på dalsländsk ödesfråga diskuterades i Åmål: ”Mer kraft ihop”

Publicerad:
Utvecklingsprojektet ”Det goda livet i Dalsland” höll workshoppar i Gamla kyrkan på onsdagen. Foto: Andreas Dagström

Vad skulle kunna få fler kompetenta människor att välja just vår del av landet, väster om Vänern, som hemort? Kanske kommer den viktiga men svårlösta frågan närmare ett svar med hjälp av utvecklingsprojektet ”Det goda livet i Dalsland”.

På onsdagen samlades ett 40-tal dalsländska kommunrepresentanter och näringsidkare i Gamla kyrkan i Åmål för att bolla idéer.

”Det goda livet i Dalsland” syftar till att stärka levnadsförhållanden och utvecklingsförutsättningar i landskapet. Både strategi och plan är framtagna gemensamt av Västra Götalandsregionen, Fyrbodals kommunalförbund, Dalslands kommuner och Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Representanter för dessa organisationer utgör satsningens styrgrupp.

Det övergripande målet är att öka dalslänningarnas välbefinnande på fyra särskilt utpekade områden: sysselsättning, samhörighet, attraktivitet och utbildning.

Vera Telemo, bland annat utvecklingsstrateg för Mötesplats Steneby och med en bakgrund från Västra Götalandsregionen och Fyrbodals kommunalförbund, delar med sig av vad hennes grupp kommit fram till. Närmast henne sitter Elisabeth E. Orava från Åmåls stadshotell och Åmåls kommundirektör Jan-Erik Samuelsson.
Vera Telemo, bland annat utvecklingsstrateg för Mötesplats Steneby och med en bakgrund från Västra Götalandsregionen och Fyrbodals kommunalförbund, delar med sig av vad hennes grupp kommit fram till. Närmast henne sitter Elisabeth E. Orava från Åmåls stadshotell och Åmåls kommundirektör Jan-Erik Samuelsson. Foto: Andreas Dagström

Ett samlat grepp

Under onsdagen hölls ett så kallat framtidsforum om Dalslandsgemensamt inflyttningskoncept. Sex kommuner, kommunalförbund, region och länsstyrelse, totalt ett 40-tal personer, samlades i Gamla kyrkan i Åmål för att se över möjligheterna till ett gemensamt koncept med marknadsföring och praktisk guidning riktat till dem som kan tänkas vara sugna på att bosätta sig här.

– Vi får mer kraft av att göra detta ihop i stället för kommunvis, säger processledaren Thomas Forslin.

Ur hans synvinkel handlar ökad inflyttning bland annat om att spinna vidare på de vackra vyerna och textbaserade lockbetena som redan används för att locka turister. Steget från semesterfirare till bofast behöver inte vara så långt.

Företagen viktiga

”Det goda livet i Dalsland” startade 2021 och pågår till 2025.

– Projektet har hittills varit ett avstamp inför framtiden. Det gäller att få in fler synpunkter och vi måste få med näringslivet, säger Thomas Forslin.

Under workshopparna i Gamla kyrkan medverkade flera lokala företagare, exempelvis bilhandlaren Lena Andrén och hotellägaren Elisabeth E. Orava.

Några idéer som dryftades kring borden var att lyfta fram goda exempel på inflyttade personer, visa vilka karriärmöjligheter som faktiskt finns och smörja lokala flyttkedjor för att frigöra attraktiva boenden.

Thomas Forslin (stående) är processledare för ”Det goda livet i Dalsland”.
Thomas Forslin (stående) är processledare för ”Det goda livet i Dalsland”. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunDalslandEkonomiFyrbodals kommunalförbundGamla kyrkanJan-Erik SamuelssonMarknadsföringVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.