Vad skulle kunna få fler kompetenta människor att välja just vår del av landet, väster om Vänern, som hemort? Kanske kommer den viktiga men svårlösta frågan närmare ett svar med hjälp av utvecklingsprojektet ”Det goda livet i Dalsland”.
På onsdagen samlades ett 40-tal dalsländska kommunrepresentanter och näringsidkare i Gamla kyrkan i Åmål för att bolla idéer.
”Det goda livet i Dalsland” syftar till att stärka levnadsförhållanden och utvecklingsförutsättningar i landskapet. Både strategi och plan är framtagna gemensamt av Västra Götalandsregionen, Fyrbodals kommunalförbund, Dalslands kommuner och Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Representanter för dessa organisationer utgör satsningens styrgrupp.
Det övergripande målet är att öka dalslänningarnas välbefinnande på fyra särskilt utpekade områden: sysselsättning, samhörighet, attraktivitet och utbildning.
Ett samlat grepp
Under onsdagen hölls ett så kallat framtidsforum om Dalslandsgemensamt inflyttningskoncept. Sex kommuner, kommunalförbund, region och länsstyrelse, totalt ett 40-tal personer, samlades i Gamla kyrkan i Åmål för att se över möjligheterna till ett gemensamt koncept med marknadsföring och praktisk guidning riktat till dem som kan tänkas vara sugna på att bosätta sig här.
– Vi får mer kraft av att göra detta ihop i stället för kommunvis, säger processledaren Thomas Forslin.
Ur hans synvinkel handlar ökad inflyttning bland annat om att spinna vidare på de vackra vyerna och textbaserade lockbetena som redan används för att locka turister. Steget från semesterfirare till bofast behöver inte vara så långt.
Företagen viktiga
”Det goda livet i Dalsland” startade 2021 och pågår till 2025.
– Projektet har hittills varit ett avstamp inför framtiden. Det gäller att få in fler synpunkter och vi måste få med näringslivet, säger Thomas Forslin.
Under workshopparna i Gamla kyrkan medverkade flera lokala företagare, exempelvis bilhandlaren Lena Andrén och hotellägaren Elisabeth E. Orava.
Några idéer som dryftades kring borden var att lyfta fram goda exempel på inflyttade personer, visa vilka karriärmöjligheter som faktiskt finns och smörja lokala flyttkedjor för att frigöra attraktiva boenden.