Hoppa till huvudinnehållet

Morotsmat hela dagen lång på Åmåls förskolor: ”Kul att få vara lite kreativ”

Publicerad:
Köksmästare Susanne Carlsson lagade idel mat med morötter på Nolby förskola under Måltidens dag.
Köksmästare Susanne Carlsson lagade idel mat med morötter på Nolby förskola under Måltidens dag. Foto: Andreas Dagström

Till frukost, lunch och mellanmål. Mer eller mindre all mat som serverades på Åmåls kommunala förskolor under torsdagen innehöll morötter.

– Kul att få vara lite kreativ, säger Susanne Carlsson, köksmästare på kostenheten.

Det doftade gott lång väg när lunchen tillagades på Nolby förskola. Färskt bröd och mustig soppa. Båda med smak av den färggladaste bland våra vardagsgråa rotgrönsaker.

– Morot är någonting som barnen känner igen, som de vågar smaka på och som har många användningsområden, säger köksmästaren Susanne Carlsson.

Temat utgjorde själva grunden för Måltidens dag, en ganska ny tradition med syfte att uppmärksamma landets storkök. I Åmål var det första gången firandet uppmärksammades, åtminstone på kommunövergripande nivå.

  • Till lunch serverade Susanne Carlsson Högsbosoppa.
    Till lunch serverade Susanne Carlsson Högsbosoppa. Foto: Andreas Dagström
  • Soppan toppades med morotsskalschips.
    Soppan toppades med morotsskalschips. Foto: Andreas Dagström

Använde hela moroten

– Det var ganska lätt att komma på vad jag skulle laga, säger Susanne Carlsson.

Under frukosten serverades bland annat djupröda grönsaks-shots, där apelsin gifte sig med morot, och till mellanmål vankades ett slags raggmunk där moroten fyllde potatisens roll.

Dagens dessert? Morotskaka med frosting, så klart. Vad annars?

– Jag har använt hela moroten, säger Carlsson. Centrifugresterna från shoten hällde jag i soppan och skalet blev till chips.

Menyerna skilde sig lite mellan förskolorna men all kökspersonal höll sig till temat. Att klara utmaningen så elegant som möjligt blev en morot i sig.

Skapar med mat

Många rätter fotograferades och lades ut på kostenhetens gemensamma Instagram-konto (mat_i_forskolan) där föräldrar och andra intresserade kan följa vad barnen serveras.

– Kul att få vara lite kreativ också, säger Susanne Carlsson.

  • Till dessert serverade  Susanne Carlsson morotskaka.
    Till dessert serverade Susanne Carlsson morotskaka. Foto: Andreas Dagström
  • Frostingen strösslades med lite riven morot.
    Frostingen strösslades med lite riven morot. Foto: Andreas Dagström

Även den pedagogiska personalen inspirerades av temat i köket. Nolbybarnen fick exempelvis göra egna morotsbilder.

– Måltidspedagogik är viktigt, för att ge barnen möjlighet att prova nya smaker. Personalen visar grönsaker, skickar runt dem och gör sådant som kanske tidigare var okänt känt, säger Carlsson.

Tänker ekonomiskt

Under senare tid har många kommuner aviserat åtstramningar i storköken, som ett sätt att möta stigande inflation och prisökningar.

  • Morots-shottarna gick hem bland barnen. Vissa ville ha flera.
    Morots-shottarna gick hem bland barnen. Vissa ville ha flera. Foto: Susanne Carlsson
  • Så här såg morotschipsen ut innan de åkte in i ugnen.
    Så här såg morotschipsen ut innan de åkte in i ugnen. Foto: Susanne Carlsson

Är det någonting ni märker av även här i Åmål?

– Ja, jättemycket. Vi använder medvetet billigare ingredienser och lagar oftare rätter som vi vet att barnen äter. Vi testar inte lika mycket nytt. Sedan försöker vi få in mer vegetariskt, mer baljväxter i stället för kött och baka mer eget bröd för att hålla nere kostnaden, säger Susanne Carlsson.

Måltidens dag uppmärksammades även av kommunens övriga storkök. På Karlbergsskolan lagade bland annat handgjorda pannbiffar.

  • Susanne Carlsson gillar att jobba med tema. Det sätter kreativiteten på prov.
    Susanne Carlsson gillar att jobba med tema. Det sätter kreativiteten på prov. Foto: Andreas Dagström
  • Vid frukost serverades röd morot-shot med apelsin. En succé bland de flesta barnen.
    Vid frukost serverades röd morot-shot med apelsin. En succé bland de flesta barnen. Foto: Andreas Dagström
  • Även i brödet som serverades till soppan hade Susanne Carlsson adderat riven morot.
    Även i brödet som serverades till soppan hade Susanne Carlsson adderat riven morot. Foto: Andreas Dagström
  • Alla förskolor har fått välja meny själva, berättar Susanne Carlsson.
    Alla förskolor har fått välja meny själva, berättar Susanne Carlsson. Foto: Andreas Dagström
  • Morötter finns  i många färger.
    Morötter finns i många färger. Foto: Andreas Dagström
Recept

Morotskaka

50 portioner

Kaka

Ägg: 13,5

Strösocker: 1,35 liter

Vetemjöl, kärn: 1,35 liter

Bakpulver: 2,5 matskedar

Kanel, malen: 2,5 matskedar

Vaniljsocker: 2,5 matskedar

Bikarbonat: 2,5 matskedar

Rapsolja: 0,68 liter

Morot, finriven: 2,03 liter

Frosting

Cream cheese: 1,5 kilo

Vaniljsocker: 2,5 matskedar

Florsocker: 1,25 deciliter

Tillagning

Vispa ägg och socker pösigt.

Rör ner alla torra ingredienser.

Tillsätt olja. Tillsätt morötterna.

Grädda i ugnen 175 grader cirka 40 minuter.

Blanda och bred ut frosting.

Blir cirka nio bleck med 24 bitar i varje.

Recept

Högsbosoppa

40 portioner (13,3 liter)

Morotspuré: 2,67 kilo

Rotfruktsstrimlor, frysta: 2,4 kilo

Maizenamjöl: 133,33 gram

Gräslök, fryst: 29,33 gram

Vispgrädde, 40%: 0,67 liter

Salt med jod: 82,76 gram

Vitpeppar, malen: Efter behag

Grönsaksbuljong: Efter behag

Tillagning

Koka upp buljong och purén.

Tillsätt rotfruktsstrimlorna och gräslök.

Tillsätt grädde och kryddor.

Låt puttra en liten stund.

Gör en redning av vatten och maizena.

Red av soppan under omrörning.

Artikeltaggar

ÅmålBarnFörskolorGrönsakerMat och dryckSkola och utbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.