Till frukost, lunch och mellanmål. Mer eller mindre all mat som serverades på Åmåls kommunala förskolor under torsdagen innehöll morötter.
– Kul att få vara lite kreativ, säger Susanne Carlsson, köksmästare på kostenheten.
Det doftade gott lång väg när lunchen tillagades på Nolby förskola. Färskt bröd och mustig soppa. Båda med smak av den färggladaste bland våra vardagsgråa rotgrönsaker.
– Morot är någonting som barnen känner igen, som de vågar smaka på och som har många användningsområden, säger köksmästaren Susanne Carlsson.
Temat utgjorde själva grunden för Måltidens dag, en ganska ny tradition med syfte att uppmärksamma landets storkök. I Åmål var det första gången firandet uppmärksammades, åtminstone på kommunövergripande nivå.
Använde hela moroten
– Det var ganska lätt att komma på vad jag skulle laga, säger Susanne Carlsson.
Under frukosten serverades bland annat djupröda grönsaks-shots, där apelsin gifte sig med morot, och till mellanmål vankades ett slags raggmunk där moroten fyllde potatisens roll.
Dagens dessert? Morotskaka med frosting, så klart. Vad annars?
– Jag har använt hela moroten, säger Carlsson. Centrifugresterna från shoten hällde jag i soppan och skalet blev till chips.
Menyerna skilde sig lite mellan förskolorna men all kökspersonal höll sig till temat. Att klara utmaningen så elegant som möjligt blev en morot i sig.
Skapar med mat
Många rätter fotograferades och lades ut på kostenhetens gemensamma Instagram-konto (mat_i_forskolan) där föräldrar och andra intresserade kan följa vad barnen serveras.
– Kul att få vara lite kreativ också, säger Susanne Carlsson.
Även den pedagogiska personalen inspirerades av temat i köket. Nolbybarnen fick exempelvis göra egna morotsbilder.
– Måltidspedagogik är viktigt, för att ge barnen möjlighet att prova nya smaker. Personalen visar grönsaker, skickar runt dem och gör sådant som kanske tidigare var okänt känt, säger Carlsson.
Tänker ekonomiskt
Under senare tid har många kommuner aviserat åtstramningar i storköken, som ett sätt att möta stigande inflation och prisökningar.
Är det någonting ni märker av även här i Åmål?
– Ja, jättemycket. Vi använder medvetet billigare ingredienser och lagar oftare rätter som vi vet att barnen äter. Vi testar inte lika mycket nytt. Sedan försöker vi få in mer vegetariskt, mer baljväxter i stället för kött och baka mer eget bröd för att hålla nere kostnaden, säger Susanne Carlsson.
Måltidens dag uppmärksammades även av kommunens övriga storkök. På Karlbergsskolan lagade bland annat handgjorda pannbiffar.
Recept
Morotskaka
50 portioner
Kaka
Ägg: 13,5
Strösocker: 1,35 liter
Vetemjöl, kärn: 1,35 liter
Bakpulver: 2,5 matskedar
Kanel, malen: 2,5 matskedar
Vaniljsocker: 2,5 matskedar
Bikarbonat: 2,5 matskedar
Rapsolja: 0,68 liter
Morot, finriven: 2,03 liter
Frosting
Cream cheese: 1,5 kilo
Vaniljsocker: 2,5 matskedar
Florsocker: 1,25 deciliter
Tillagning
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner alla torra ingredienser.
Tillsätt olja. Tillsätt morötterna.
Grädda i ugnen 175 grader cirka 40 minuter.
Blanda och bred ut frosting.
Blir cirka nio bleck med 24 bitar i varje.
Recept
Högsbosoppa
40 portioner (13,3 liter)
Morotspuré: 2,67 kilo
Rotfruktsstrimlor, frysta: 2,4 kilo
Maizenamjöl: 133,33 gram
Gräslök, fryst: 29,33 gram
Vispgrädde, 40%: 0,67 liter
Salt med jod: 82,76 gram
Vitpeppar, malen: Efter behag
Grönsaksbuljong: Efter behag
Tillagning
Koka upp buljong och purén.
Tillsätt rotfruktsstrimlorna och gräslök.
Tillsätt grädde och kryddor.
Låt puttra en liten stund.
Gör en redning av vatten och maizena.
Red av soppan under omrörning.