Hoppa till huvudinnehållet

Nu rullas de nya bruna sopkärlen ut – 75 procent väljer att sortera matavfall

Publicerad:
Carina Nylén, tillförordnad renhållningschef och Robert Skoglund, driftchef på avfalls- och renhållningsenheten, visar upp det startkit som medföljer till de kunderna som har valt att sortera ut sitt matavfall.
Carina Nylén, tillförordnad renhållningschef och Robert Skoglund, driftchef på avfalls- och renhållningsenheten, visar upp det startkit som medföljer till de kunderna som har valt att sortera ut sitt matavfall. Foto: Fredrik Tacacho

Fram till år 2026 kommer ett nytt sophanteringssystem etappvis att införas i Åmåls kommun. 75 procent av Åmålsborna vill sortera ut sitt matavfall, enligt svaren i den första etappen.

– Vi hade en målbild på 70 procent matavfall, säger Carina Nylén, tillförordnad renhållningschef i Åmål och Säffle.

Varje år slängs runt 2200 ton matavfall i Åmåls och Säffles kommuner. För att bättre ta vara på hushållens restprodukter, och omvandla dem till fordonsbränsle, införs nu etappvis möjligheten att sortera sina matsopor.

– Nu kommer vi bidra till de globala målen ordentligt. Vi kommer att köra det här avfallet till Karlskoga och biogasanläggningen där, säger Carina Nylén.

Införandet av den nya sophanteringen kommer att ske etappvis i kommunerna, fram till 2026. Enskilda villor följs av flerbostadshus och verksamheter inom kommunen.

– Nästa etapp drar igång i februari nästa år. Vi vet inte hur många det rör sig om då än.

Ett stort antal bruna matavfallspåsar följer med de nya sopkärlen. När påsarna tar slut sätter kunden en påse på soptunnan för att markera att man behöver nya.
Ett stort antal bruna matavfallspåsar följer med de nya sopkärlen. När påsarna tar slut sätter kunden en påse på soptunnan för att markera att man behöver nya. Foto: Fredrik Tacacho

Kunderna som ingår i den första etappen i Åmål, i norra delarna av tätorten, har redan fått välja vilket avtal de föredrar och de nya bruna sopkärlen har börjat rullas ut. Av de 293 kunderna i Åmål som ingår i den första etappen valde 220 matavfallskärl, vilket motsvarar 75 procent av hushållen. 62 hushåll valde osorterat avfall och elva föredrog egen kompost.

– Vi hade en målbild på 70 procent matavfall så vi har uppnått målet med råge, säger Carina Nylén.

”Positiva tongångar”

Svarsfrekvensen var förhållandevis god. Kunderna som inte gjort något aktivt val får automatiskt matavfallskärl.

För att få ut informationen kring det nya systemet har kommunen skickat ut information samt bjudit in till en informationskväll, med 30–40 besökare, i Gamla kyrkan. Kommunen har även fått en del samtal till sin kundtjänst för matavfall.

– Vi har fått förhållandevis få samtal så vi får väl slå oss för bröstet och se det som att vi hade ett bra informationsmaterial, säger Carina Nylén.

Hur har det nya systemet tagits emot?

– Det är positiva tongångar över lag. Jag har inte hört så många som är emot.

75 procent av Åmålskunderna i den första etappen valde alternativet att sortera ut sitt matavfall. Många bruna kärl är nu på väg ut till kunderna.
75 procent av Åmålskunderna i den första etappen valde alternativet att sortera ut sitt matavfall. Många bruna kärl är nu på väg ut till kunderna. Foto: Fredrik Tacacho

Enligt statistik från Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, samlar 256 av landets 290 kommuner redan in källsorterat matavfall i varierande omfattning. Åmål och Säffle är således bland de sista kommunerna att införa systemet. Kommunerna har en gemensam teknik- och fritidsnämnd och anledningen till att det har dröjt här är att kommunernas sophantering tidigare skilt sig åt. Åmål har skött sophämtningen i egen regi medan Säffle har anlitat en extern entreprenör för ändamålet.

– Nu när avtalet i Säffle löpte ut förra året så var det inget att vänta på, säger Carina Nylén.

Krav från 2024

Hur sopsorteringen ser ut skiljer sig åt mellan landets kommuner. I vissa kommuner har invånarna, liksom här, möjligheten att välja om de ska sortera sina sopor eller inte medan det är obligatorisk sopsortering i andra kommuner.

– Det är inte omöjligt att det kommer att bli obligatoriskt att sortera soporna i hela Sverige, om det kommer från regeringshåll, men i dagsläget har vi inte det fullt ut, säger Carina Nylén.

Än finns det inget krav på att kommunerna ska erbjuda möjligheten att sortera matavfall i egen påse, men enligt direktiv som gäller från och med januari 2024 måste alla kommuner ha det som ett alternativ för invånarna.

En klar majoritet av landets kommuner samlar redan in källsorterat matavfall från hushållen i dag. Carina Nylén och Robert Skoglund är nöjda med att Åmål och Säffle, om än något sent, nu hakar på tåget.
En klar majoritet av landets kommuner samlar redan in källsorterat matavfall från hushållen i dag. Carina Nylén och Robert Skoglund är nöjda med att Åmål och Säffle, om än något sent, nu hakar på tåget. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunAvfallBiogasHus och hemHushållSäffleSamhälleTeknik- och fritidsförvaltningen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.