Hoppa till huvudinnehållet

Nu är hela Dalslandsmenyn färdig – med kanin och rödmyra

Publicerad:
Emil Öjentorp, köksmästare på Baldersnäs herrgård, kan nu presentera hela den nya Dalslandsmenyn. Den består av gädda till förrätt, kanin till varmrätt och kantarellmousse som dessert.

Nu står samtliga tre rätter som ska utgöra Dalslands landskapsmeny klara. Förutom redan kända gädda till förrätt och kanin till varmrätt så blir det kantarellmousse som dessert. Men huvudrätten har det varit många som haft starka synpunkter på.

– Det blev lite livat kring valet av kanin som varmrätt eftersom folk menade att det inte finns kanin i Dalsland. Och det finns inga kaniner i vilt tillstånd i Dalsland, däremot finns det gott om avlade kaniner, säger Emil Öjentorp, köksmästare på Baldersnäs herrgård.

Han berättar att kanin inte är särskilt likt hare i smaken.

– Kanin är ett fantastiskt fint kött, som är delikatare och mjällare än hare. Det är ganska mört. Ekologiskt avlat kaninkött, som det handlar om här, är dessutom väldigt klimatsmart och energismart. Historiskt sett så har man också gärna ätit kanin när hårda tider står för dörren, och det kan ju även det passa nu, säger Emil Öjentorp.

Detta blir Dalslands landskapsrätt: ”Jag har tagit fasta på den vilda naturen”
Varmrätten väckte starka känslor när Emil Öjentorp valde kanin. Närmare bestämt bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd.
Varmrätten väckte starka känslor när Emil Öjentorp valde kanin. Närmare bestämt bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd. Foto: Charlotte Berg

Hur starka har reaktionerna varit?

– Det mesta har varit välment. Det är folk som har varit nyfikna på hur jag tänkt. Sedan har det också varit lite hårdare ordalag på sociala medier. Men det är skönt att gemene man bryr sig så mycket om mat. Det märks att det här är något som berör människor, säger Emil Öjentorp.

Emil Öjentorp är köksmästare på Baldersnäs herrgård.
Emil Öjentorp är köksmästare på Baldersnäs herrgård. Foto: Pressbild

Svamp och rödmyror

Han fortsätter.

– Eftersom det nu blev så mycket ståhej kring detta med kanin så lade jag ner extra stort krut på att få till detta med desserten och grävde djupt i de dalsländska skogarna. Valet föll till sist på att göra en kantarellmousse eftersom det finns gott om svamp i Dalsland. Till detta serverar vi bland annat rödmyror som vi fryst in och målat med ett ätbart guldpigment. Man får en massa sälta i munnen när man biter hål i dem. Det är ett kul och lite udda grepp, säger Emil Öjentorp.

Desserten är en gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoralkex, björksavsirap, rödmyror och oxalis (harsyra).
Desserten är en gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoralkex, björksavsirap, rödmyror och oxalis (harsyra).

Uppdrag av landshövdingen

Varje svenskt landskap har av landshövdingarna fått i uppdrag att ta fram särskilda maträtter som ska representera de olika landskapen. Detta kommer att vara den mat som sedan landshövdingarna ska använda vid representationsmiddagar.

I Dalsland är det alltså Baldersnäs herrgård och köksmästaren Emil Öjentorp som har fått uppdraget.

– Tanken är också att vi ska kunna välja ut speciella tillfällen där allmänheten ska kunna boka Dalslandsmenyn, som vi kommer att laga på dalsländska råvaror och där även porslin och dukar vid serveringen blir lokalproducerade. Det ska vara en helhetsupplevelse. Förhoppningen är att Dalslandsmenyn ska vara en reseanledning och locka till oss fler besökare, säger Emil Öjentorp.

Till förrätt serveras en gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja och gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar.
Till förrätt serveras en gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja och gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar. Foto: Charlotte Berg

Dalslands landskapsmeny

Förrätt

Gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja och gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar.

Dryck: Calvadal Cider från Edsleskog.

Varmrätt

Bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd.

Dryck: Pale Ale Smedjan från Brukskällan i Bäckefors.

Dessert

Gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoralkex, björksavsirap, rödmyror och oxalis (harsyra).

Dryck: Kaffe från Hansens kafferosteri i Fengersfors. Calvadal (dalsländsk äppelsprit) från Edsleskog.

Dalslandsmenyn är skapad av: Emil Öjentorp, köksmästare på Baldersnäs herrgård.

Artikeltaggar

BaldersnäsBaldersnäs herrgårdDalslandDryckerEdsleskogEmil ÖjentorpJohan PostmaKöttMat och dryckRåvarorSvampar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.