Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Till åmålsmarten kommer blott några tusen

Publicerad:
Frälsningsarméns sångare och musiker utgjorde en färgglad ljudkuliss i marknadslivet i Åmål för 50 år sedan.

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1972

Inga fyllerister på åmålsmarten. Kalla vindar skrämde många. Det var höstmarten i Åmål i lördags, av gammal tradition. Åmålsmarten är inte lik sina kollegor i Ed, Årjäng, Säffle och Arvika. Den har inte samma omfång. Till åmålsmarten strömmar inte folk i tiotusentals, till åmålsmarten kommer blott några tusen, i och för sig inte så dåligt det heller. Årets höstmarten skiljde sig från tidigare i Åmål genom att det fanns en tillstymmelse till ett tivoli. Men inte heller detta var av samma omfång som det brukar handla om på andra marknadsplatser.

1997

Premiär för tecknad Pippi Långstrump på bio. Pippi har blivit tecknad långfilm! Från och med i morgon, fredag, visas den nya filmen på Saga-bio i Åmål. Den nya tecknade Pippifilmen är baserad på böckerna, tv-serierna och långfilmerna. Pippi Långstrump kan som tecknad figur ta ut svängarna, men utstrålar samma mod och styrka som i böckerna.

2012

Nya regler för bidrag till studier. Åmåls kommun ändrar regelverket för bidrag till kommunanställdas fritidsstudier. Enligt de nuvarande reglerna kan en anställd få både kostnadsersättningar och lön, helt eller delvis under studietiden. Från och med 1 januari 2013 slopas det senare stödet. Kvar blir ett bidrag för styrkta kostnader för kurslitteratur med högst 1000 kronor per termin. Beloppet är allmänt uppmuntringsbidrag för fritidsstudier.

Redaktör: Sara Abed Alhaleem, praoelev från Kristinebergskolan

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunÅrjängBöckerFilmerFrälsningsarménMarknaderPippi LångstrumpSäffleSagabiografen ÅmålSamhälleStudierTivoli

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.