Hoppa till huvudinnehållet

I vinter kan Hanebols skidåkare breda ut sig

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Konstsnöspåret på Hanebol har breddats med ett par meter.
Konstsnöspåret på Hanebol har breddats med ett par meter. Foto: Fredrik Tacacho

Tack vare överblivna jordmassor från ett rörbyte på Västra Åsen har konstsnöslingan på Hanebol breddats närmare två meter.

– Nu kommer vi att kunna göra ett klassiskt spår upp, ett ner och sedan kunna åka skate där emellan, säger Janne Eriksson på teknik- och fritidsförvaltningen i Åmåls kommun.

Den populära konstsnöslingan på Hanebol har varit välbesökt de senaste vintrarna. I brist på natursnö har skidåkare från när och fjärran sökt sig till konstsnöspåret. Trots en hel del plusgrader och regn under vintermånaderna har konstsnöspåret klarat sig bra, i skydd av skogen, vilket gett möjlighet till skidåkning långt in på senvintern. Men då spåret inte är en rundslinga har åkarna mötts, vilket gjort det svårt att få plats för skejtåkning.

Nu är problemet löst – tack vare gatuavdelningens rörbyte på Västra Åsen.

– Det har varit trångt där så vi har tänkt att bredda spåret i flera år, men har inte velat köpa massor för det. Nu fick vi ganska bra massor när gatuavdelningen grävde i området. Det kan inte bli så mycket närmare, säger Janne Eriksson.

Räckte till 300 meter

Konstsnöslingan följer elljusspåret och gör en avstickare på tillgänglighetsspåret, som redan hade en bra bredd. Jordmassorna räckte till att bredda en sträcka på runt 300 meter av konstsnöslingan med en och en halv meter till två meter, från starten vid hästskon och upp till korsningen där tillgänglighetsspåret möter det 2,6 kilometer långa elljusspåret.

Tack vare breddningen kommer det framöver att gå åt mindre snö vid själva snöläggningen.

– Det blir lite enklare att lägga ut snön nu, det försvinner inte lika mycket i dikena.

Spåret har blivit dubbelt så brett på sina håll.
Spåret har blivit dubbelt så brett på sina håll. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHanebols friluftsområdeLängdskidåkningSkidåkningSnöÅmåls kommunÅmåls OK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.