Vilka är de egentligen, de tolv nya ledamöterna som tagit plats i Åmåls kommunfullmäktige? Vid senaste mötet gavs utrymme för personliga presentationer.
Som sista punkt vid det första fullmäktigesammanträdet under den nya mandatperioden hade ordförande Leif Aronsson (C) sett till att samtliga närvarande politiker skulle få ställa sig i talarstolen. Tanken var att ta udden av den skräck vissa kanske känner inför att göra sig hörd, men de gav också fördjupad kännedom om elva av de tolv nyvalda ledamöterna.
Nedan följer en sammanfattning.
Eva-Britt Karlsson (M)
53 år, två utflugna söner på 25 och 28 år. ”Berikad med livets efterrätt” i form av två barnbarn. Sambo/särbo med Fredrik Rolfsman, förste ersättare för M i kommunfullmäktige.
– Det är ganska bra, vi delar det politiska intresset, så det blir mycket politiskt prat hemma. Det tycker vi är kul.
Utåt sett är Eva-Britt Karlssons politiska gärning inte speciellt omfattande. Hon har varit ersättare i barn- och utbildningsnämnden och är suppleant i lokala partiföreningen.
Aktiv moderat blev hon för ett och ett halvt år sedan.
– Som person är jag sådan att när jag ger mig in i någonting då vill jag göra det till fullo. Och det är vad jag tänker fortsätta med här i kommunfullmäktige.
I det civila jobbar Eva-Britt Karlsson som processledare inom Fyrbodal mot näringslivet och då primärt teknik- och industriföretagen.
– Min uppgift är att arbeta med samverkan, med kommun och utbildningsgivare. Det är ett intressant och viktigt jobb, säger Karlsson, som också passar på att tacka de 320 personer som kryssade hennes namn på valsedeln.
Camilla Ackerblad (M)
– De flesta i stan känner igen mig som egenföretagare, jag driver Essence Hälsa & Skönhet, en skönhetssalong, sedan 22 år. Är annars 45 år, sambo, med tre barn: 14, 16 och 7 år gamla.
Camilla Ackerblad är ett ganska nytt namn inom politiken, men hon har ändå varit aktiv under ett par års tid. Under senaste mandatperioden satt hon i välfärds- och arbetsmarknadsnämnden och hon var även vice ordförande i arbetsutskottet. Utöver det tjänstgör hon som nämndeman vid Vänersborgs tingsrätt.
– Jag tycker det är spännande med nya utmaningar och ser fram emot det här jättemycket, säger Camilla Ackerblad om sitt nya ledamotsuppdrag.
Gunnar Jansson (M)
58 år, född och uppvuxen i Säffle, kom till Åmål 1986. Gift med Marina, bosatt i Sjövik. Två döttrar: 36 och 28 år gamla. Två barnbarn.
– Politiskt sitter jag i teknik- och fritidsnämnden sedan en mandatperiod tillbaka. För övrigt är jag dataingenjör, jobbar på Sem som key account manager sedan 2016. Innan dess var jag på Hoerbiger i närmare 20 år.
På fritiden tycker Gunnar Jansson om att jaga, spela golf, åka skidor och skytte, ett intresse han delar med Moderaternas gruppledare Michael Karlsson, som varit med i skyttelandslaget.
– Jag ser fram emot det här (att sitta i kommunfullmäktige). Jag har ett stort intresse för samhälle och hoppas kunna bidra till utvecklingen. Hoppas på ett gott samarbete med samtliga, säger Gunnar Jansson.
Jan Sedenka (M)
– Jag har varit dalslänning i hjärtat i ganska exakt 30 år. Då köpte min familj ett ställe i Ånimskog. Och för två och ett halvt år sedan, när pandemin kom, flyttade jag dit på heltid.
I grunden är västgöten Jan Sedenka utbildad ekonom och har undervisat i företagsekonomi på högskolenivå i över 20 år.
Det politiska intresset har tillkommit genom föreningslivet.
– Jag är kassör och revisor. Har man en gång blivit det, då blir man aldrig av med det, säger Jan Sedenka, som under de senaste två åren varit ersättare i välfärdsnämnden samt styrelseledamot i SÅAB.
– Jag är gift, har särbo i Norge. Det har haft sina utmaningar under pandemin. Politiskt brinner jag för den ekonomiska politiken. Den är grunden för allt. Ju mer ordning man har på finanserna, ju mer kan man prioritera sedan.
Sandra Castro Nilsson (M)
Har sydamerikanskt påbrå, född i Chile, kom till Sverige 1986. Hamnade först i Kungshamn och blev kvar där i tio år, då mamman valde att flytta till Åmål.
– Egentligen tänkte hon till Karlstad, men tyckte att Åmål var så fint och så hamnade vi här i stället, säger Sandra Castro-Nilsson, som är äldst i en syskonskara med tre flickor.
Har själv tre barn: 20, 16 och 6 år gamla.
Utbildad till lärare i Göteborg och har jobbat som det i flera kommuner. Numera på Kristinebergskolan i Åmål, inom grundsärskolan.
– För fyra år sedan beslutade jag mig för att gå med i Moderaterna. Nu sitter jag i styrelsen lokalt. Det blir jätteintressant och lärorikt att vara med i den politiska processen framöver, säger Sandra Castro-Nilsson.
Kate Magnusson (M)
– Jag är född på Åmåls sjukstuga och har bott här hela livet. Trivs väldigt bra, har haft mycket uppbackning och stöttning från mina medmänniskor i kommunen.
I det civila arbetar Kate Magnusson som undersköterska på särskilda boendet Illern:
– Jag har ett underbart jobb, det bästa jag någonsin haft.
– Orsaken till att jag gick med i politiken, är att jag månar om människorna i Åmål, och Åmål i dess helhet. Vi har en jättefin stad som vi ska bevara och utveckla så gott vi kan.
Kate Magnusson är 59 år, har sambo och två söner, en i Tösse och en i Stockholm.
– Något annat jag tycker är roligt är att vi får en nyrenoverad skola i Tösse. Jag har själv gått där i sex år och ömmar mycket för den.
– Jag tror de flesta i Åmål vet vem jag är. Jag har varit mycket i tidningen, eftersom jag höll på med en sport, lerduveskytte, som gav mig jättemycket.
Mikaëla Thorén (C)
Är i likhet med flera andra ledamöter relativt nyinflyttad.
– Jag har bott sex år i Åmåls kommun, i Ånimskog, men orten har funnits i mitt hjärta hela mitt liv, för där har jag spenderat alla mina sommarlov och helger hela tiden, säger Mikaëla Thorén.
– Jag är jurist, civilingenjör, och nu senast folkhögskolelärare, jag blev klar i juni. Det är jag lite stolt över. Har jobbat som marknadsanalytiker i en hiskeligt massa år, och så flyttade jag till Åmål. Där jobbar man inte med sånt, kan jag berätta.
Mikaëla Thorén tog jobb på Arbetsförmedlingen och därifrån gick hon vidare till att bli lärare på Kyrkeruds folkhögskola i Säffle.
– Intresset för politiken föddes i Åmål, kanske i och med att jag började på Arbetsförmedlingen. Där såg jag andra delar av samhället som jag kanske varit förskonad från tidigare. Det finns saker i samhället som inte fungerar som det ska. Det ledde mig till Centerpartiet, och det i sin tur ledde hit till kommunfullmäktige.
Ewa Svensson (V)
Beskriver sig själv som en riktig ”läsnörd”:
– Har jag inte en oläst bok hemma får jag ångest.
Ewa Svensson föddes i Åmål 1955 och bodde här under de första två åren av sitt liv innan familjen valde en mer ambulerande tillvaro. I huvudsak växte hon upp utanför Falköping.
– För tre år sedan bestämde jag mig för att flytta tillbaka hit, när jag hade varit pensionär ett tag. Det kom en pandemi emellan, annars hade jag nog engagerat mig politiskt och i andra föreningar mycket tidigare.
– Jag är snart 68 år och har väldigt mycket livserfarenhet och kunskap och det vill jag använda till nåt bra. Jag vill medverka till att bygga ett bra samhälle för alla människor.
Ewa Svensson är i grunden sjuksköterska och har jobbat många år som skolsköterska i olika kommuner.
– Det har varit väldigt roligt att träffa barn och ungdomar men även äldre. Det är samma mynt men olika sidor.
Mikael Nilsson (MP)
46 år, arbetar som lärare på Södra skolan.
– Jag har egentligen under hela mitt liv varit engagerad i olika föreningar i olika former. 20 år som ledare i hockeyklubben, nu sedan fem–sex år som styrelseledamot i skid- och orienteringsklubben.
Mikael Nilsson har tidigare varit fackligt aktiv och för ett antal år sedan började han även engagera sig politiskt. Under senaste mandatperioden var han ersättare i teknik- och fritidsnämnden, samt ledamot i bygg- och miljönämnden och valnämnden.
För närvarande är han också ordförande för Miljöpartiet Åmål.
Lars Eriksson (SD)
46 år, nyinflyttad till Ånimskog.
– Detta är premiär för mig politiskt. Ska bli spännande.
Carolin Wising (SD)
Hette Ståhl i efternamn på valsedeln. Är nu gift med Lars Wising, som också han sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.
– Jag flyttade hit på grund av kärleken för två och ett halvt år sedan. Jobbar som besiktningsingenjör i Värmland, men även hela Sverige, om det behövs, säger Carolin Wising.
Madeleine Olsson (M)
Hade inte möjlighet att delta vid senaste kommunfullmäktigemötet.