Hoppa till huvudinnehållet

Domen efter våldtäkten: Sluten ungdomsvård för 16-åring

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Den 16-årige pojke som varit misstänkt för våldtäkt efter en händelse i Ed i somras dömdes idag till sluten ungdomsvård.
Den 16-årige pojke som varit misstänkt för våldtäkt efter en händelse i Ed i somras dömdes idag till sluten ungdomsvård. Foto: Johan Nilsson/TT

Den 16-årige pojke som sedan i juli varit misstänkt för den händelse där en kvinna blev våldtagen i sitt eget hem i Ed dömdes idag till sluten ungdomsvård i fem månader. Han dömdes också för att ha sexuellt ofredat en annan kvinna. Pojken nekar till brott.

Vänersborgs tingsrätt meddelande domen vid tvåtiden. Den 16-årige pojke, som sedan händelsen inträffade varit misstänkt för brotten, dömdes för våldtäkt samt sexuellt ofredande till sluten ungdomsvård.

Pojken ska också betala 235 624 kronor i skadestånd till kvinnan i 90-årsåldern.

Läs också

Det var mitt på dagen den 21 juli som kvinnan i 90-årsåldern i Ed blev överfallen och våldtagen i sitt eget hem i centrala Ed.

16-åringen hade ”genomfört en sexuell handling som/.../är jämförlig med samlag” . Han ska ha tryckt upp kvinnan mot en byrå, varvid kvinnan hamnat på golvet.

Då ska 16-åringen ha blottat sig för henne.

Ville köpa sexuella tjänster

Bara en timme tidigare tog sig pojken in i en bostad på samma gata och sexuellt ofredade en annan kvinna. Han frågade vid upprepade tillfällen om han får köpa sexuella tjänster av henne.

Pojken blev gripen och anhållen redan dagen efter händelsen misstänkt för grov våldtäkt samt sexuellt ofredande. Han häktades senare, men häktningen hävdes på grund av pojkens låga ålder och han flyttades över till ett LVU-hem.

Stark bevisning

Åklagaren har under hela processen hävdat att den tekniska bevisningen varit stark. Bland annat ska kvinnans DNA ha hittats under pojkens naglar.

Förundersökningsmaterialet omfattas av sekretess och huvudförhandlingen genomfördes bakom stängda dörrar.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättSexuellt ofredandeVåldtäktVänersborgs tingsrättÅklagare

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.