Hoppa till huvudinnehållet

Surnar det redan till?

Publicerad:
Än är det inte helt klart vem som tar vem i Åmålspolitiken.
Än är det inte helt klart vem som tar vem i Åmålspolitiken. Foto: Eva Tranefeldt

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Surt i Åmålspolitiken verkar det redan ha blivit efter lokalvalet. SD-ledaren Ove Kaye är irriterad över att inte ens bli inviterad till samtal med Michael Karlsson (M) om dennes allians.

Inte heller Miljöpartiets fullmäktigegrupp med Lotta Robertsson Harén i spetsen har märkt av något av de samtal Alliansen ska ha haft.

Fortsättning följer. Men nog känns det lite stöddigt. Alliansen har ju inte majoritet med sina 15 mandat av fullmäktiges 35. För att mota bort sossarna måste Michael Karlsson (M) ha stöd av Kaye & co.

Sverigedemokraterna skulle istället kunna gå samman med vänsterblocket. Tillsammans skulle man ha 20 mandat och därmed betryggande majoritet i fullmäktige. Men ett sådant äktenskap lär inte vara lockande för någon av de berörda.

Om ett par veckor vet vi.

De nödvändiga slussreparationerna i Trollhätte kanal utvecklas till en ödesfråga för trafiken på Vänern. Och även för industrier utefter sjön.

Ni har ju kunnat följa turerna. För ett par år sen var det Göteborg som något försvårade Vänertrafiken genom begränsad öppningstid för nya bron till Hisingen. Uppfattades av andra kommuner i regionen som en ovänlig handling.

Nu är det beslut i Trollhättan som kan innebära att all fartygstrafik stoppas under flera år. Med stor risk att sjöfart på Vänern upphör för gott. Och att industrier måste lägga ner eller flytta.

Fortsätter Trollhättan att trilskas, måste regering och riksdag naturligtvis gripa in. Trafiken på Trollhätte(!) kanal måste säkras.

Denna kolumn sätter en ära i att komma med rapporter om tillståndet i hela landet. Favoritkälla är Grönköping och dess Veckoblad. På något sätt verkar det som det som händer där, också har hänt eller kan hända i övriga landet.

Efter senaste valet rapporteras att samtliga partier där verkar nöjda. Fast nöjdast är nog Wotan von Peiland (GD). Ledaren för Grönköpingsdemokraterna jublar:

– Nu är vi större än Moderaterna, vilket de kommer att få känna av under kommande år.

GD lovar satsa stort på Hembygdsföreningen, Djuriska Parken och lokale Ebonius Larssons dragspelsmusik.

Och tydligt inspirerad av SD:s tunnelbanetwitter i Stockholm om ”Nästa stopp Kabul”, varnar von Peiland:

– För inflyttade blir det snabbtåg tillbaka till Skövde och Hjo.

Artikeltaggar

AlliansenGöteborgGrönköpings VeckobladIndustrierKrönikorLotta Robertsson HarénMichael KarlssonMiljöpartietModeraternaOve KayeSjöfartSverigedemokraternaTrollhättanVänern