Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls toppduo ägde isen mot Arvika: ”Vi är lite för naiva”

Publicerad:
Erik Cermak (nummer 9) gjorde två mål och spelade fram till ytterligare två i torsdagens seger mot Arvika HC. Foto: Andreas Dagström

Tre mål och fyra assist. Åmåls SK:s tjecker, Erik Cermak och Michal Matiasko, dominerade torsdagens hemmamatch mot Arvika HC. Men dalslänningarna fick ändå nöja sig med två poäng efter övertidsseger med 4-3.

– Vi är lite för naiva, säger ÅSK:s tränare Jonas Möörk.

Arvika HC kom till Åmåls ishall som serietvåa och återfinns även på samma placering inför nästa omgång. Detta trots att hemmalaget under långa stunder ägde spelet. Slutresultatet skrevs till 4-3, men siffrorna är lite missvisande. Åmåls SK hade lite oflyt med avslutningarna samtidigt som de bjöd gästerna på åtminstone två av deras mål.

– Över 60 minuter är vi det bättre laget. De slår bara i från sig pucken under större delen av matchen, ÅSK:s huvudtränare Jonas Möörk.

För mycket diagonalt

Särskilt under första och tredje perioden duggade det tätt mellan icingarna från värmlänningarnas sida. Ett svaghetstecken, så klart.

– Men vi är lite för naiva, säger Jonas Möörk, som irriterar sig över hur vissa av hans spelare väljer att dumpa pucken in i situationer i stället för bort från dem:

– Så fort våra backar skickar pucken diagonalt istället för rakt blir det livsfarligt. Det höll på att kosta oss matchen, så det känns för jävla väl att vi till slut vann ändå.

Rasmus Eriksson prövade skottlyckan.
Rasmus Eriksson prövade skottlyckan. Foto: Andreas Dagström

Första perioden började lite trevande från båda hållen, inget av lagen fick riktigt grepp om den andre och farligheterna var lätträknade. Inte ens Åmåls SK:s normalt sett kreativa toppkedja med Erik Cermak och Michal Matiasko i spetsen lyckades lirka sig fram till rena lägen. I stället blev det Arvika HC som spräckte målnollan först, efter att hemmaförsvaret gått bort sig lite.

Press utan utdelning

Bortaledningen blev emellertid kortvarig. Redan i efterföljande spelsekvens nätade Erik Cermak, som så ofta framspelad av Michal Matiasko. Inte världens hårdaste skott men målvakten var skymd.

När nollorna väl var spruckna öppnade spelet upp sig något. Det borde ha gynnat hemmalagets tekniska tjecker, eller deras kedjekamrat Liam Dunda, kan tyckas. Trion skapade också press i var och vartannat byte, fast några fler poäng gjorde de inte innan paus. Det gjorde däremot Arvika HC, som efter ännu en bjudning kunde gå till vila med 2–1-ledning.

Matchfakta

Åmåls SK - Arvika HC 4-3 (1-2, 1-0, 1-1, 1-0)

Hockeytvåan C

Målen: Första perioden: 0-1, 11:45, Fredrik Hermansson. 1-1, 12:20, Erik Cermak. 1-2, 16:40, Benjamin Trust.

Andra perioden: 2-2, 29:45, Erik Cermak.

Tredje perioden: 2-3, 56:45, Wilde Eneblom. 3-3, 57:18, Michal Matiasko.

Förlängning: 4-3, 64:45, Tami Meriläinen.

Utvisningsminuter: ÅSK: 2. AHC: 2.

Arena: Åmåls ishall. Publik: 151.

Mellanakten började även den ganska tillknäppt. Åmåls SK:s förstalina visade visserligen efter hand att de stod i en klass för sig, men kvitteringen dröjde ända till den 30:e minuten. Återigen var det Erik Cermak som höll sig framme, med ett dragskott.

2-2 stod sig till paus.

Nära att ta allt

I tredje perioden skapade Arvika flera kvalificerade målchanser och ÅSK:s burväktare Linus Johansson fick stundtals slita hårt.

När gäster så småningom, med lite drygt tre minuter kvar av matchen, återtog ledningen lär en och annan av de 151 åskådarna ha suckat djupt. Fast ännu högre blev glädjeropen då tjeckerna på nytt agerade snabbt, växlade upp och kvitterade efter fint samspel.

I tredje perioden fick Åmåls Linus Johansson stundtals arbeta hårt i målet.
I tredje perioden fick Åmåls Linus Johansson stundtals arbeta hårt i målet. Foto: Andreas Dagström

3-3 var resultatet när hese-Fredrik ljöd, vilket innebar förlängning. Där hade Arvika ingenting att att säga till om extrapoängen gick rättvist till hemmalaget efter mål av Tami Meriläinen.

– Gott med seger, säger Jonas Möörk.

Tilläggas bör att Åmåls SK saknade flera spelare, däribland ordinarie lagkaptenen Oscar Svensson.

Tränare Jonas Möörk ger instruktioner till några av sina yngre spelare.
Tränare Jonas Möörk ger instruktioner till några av sina yngre spelare. Foto: Andreas Dagström
ÅSK:s andrakedja med Gavin Proeh (mitten), Scott Swanson och Albin Grönqvist har svårt att få poängproduktionen att lossna. Mot Arvika bröt Grönqvist även nyckelbenet och blir borta en längre period.
ÅSK:s andrakedja med Gavin Proeh (mitten), Scott Swanson och Albin Grönqvist har svårt att få poängproduktionen att lossna. Mot Arvika bröt Grönqvist även nyckelbenet och blir borta en längre period. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SKArvika HCErik CermakIshockeyJonas Möörk

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.