Hoppa till huvudinnehållet

Rödgröna vill satsa på sjukhusen – men ger inga löften: ”Här krävs ett omtag”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Även om Socialdemokraterna fick offra en regionrådspost till Miljöpartiet, så är Helén Eliasson nöjd att ha fått till en ny regionledning. Här flankerad av Carina Ögård (V) och Madeleine Jonsson (MP).
Även om Socialdemokraterna fick offra en regionrådspost till Miljöpartiet, så är Helén Eliasson nöjd att ha fått till en ny regionledning. Här flankerad av Carina Ögård (V) och Madeleine Jonsson (MP). Foto: Thomas Kühnel

– Vi kommer att göra allt för att prioritera sjukhusen, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens nya ordförande.

Hon säger att det krävs ett omtag för att säkerställa att det finns tillräckligt med vårdplatser i Västra Götaland.

Men att det är samtidigt svårt att ge löften när de rödgröna kommer att vara i minoritet.

Under tisdagen stod det klart att tre partier, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att leda regionen i minoritet.

– Vi vill söka breda lösningar. Vi har en styrka i vår region då vi har en kultur där också den tidigare ledningen har stämt av med oss i oppositionen. I många frågor har vi en samsyn, menar Helén Eliasson.

Den nya konstellationen kallar sig rödgrön ledning och efter regionfullmäktige berättade de om några av sina kommande fokusområden.

– Vi ska följa lagen om vårdgarantin. Vi kommer att kraftsamla och använda alla våra sjukhus och allt som finns runt omkring och se till att människor får vård i rimlig tid.

Helén Eliasson berättade att de tillsammans med regiondirektören och ledningarna på de olika sjukhusen samt de fackliga, ska sätta sig ned och se hur man kan göra detta på ett bättre sätt.

– Här krävs det ett omtag. Vi måste också säkerställa att vi har tillräckligt med vårdplatser.

Rödgrön ledning tar över det politiska styret i regionen
Helén Eliasson (S) är försiktig med stora löften eftersom den nya regionledningen inte är i majoritet, men säger att de rödgröna kommer att jobba mer för lokala satsningar.
Helén Eliasson (S) är försiktig med stora löften eftersom den nya regionledningen inte är i majoritet, men säger att de rödgröna kommer att jobba mer för lokala satsningar. Foto: Thomas Kühnel

”Vara lyhörda”

Carina Örgård (V) tryckte på satsningar på personalen i form av en hållbar arbetsmiljö.

– Vi vill stoppa tystnadskulturen och vara lyhörda. Vi måste stoppa personalkarusellen.

En av Vänsterpartiets hjärtefrågor har också varit billig kollektivtrafik. Deras förslag är att frysa biljettpriserna.

Miljöpartiet fick en regionrådspost tack vare att Socialdemokraterna gav bort en av sina. Därmed blev Madeleine Jonsson regionråd. Hon talar sig varm för utvecklings- och miljöfrågor och att stödja industrin i den gröna omställningen.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöCarina ÖrgårdHelén EliassonKollektivtrafikMiljöpartietRegionstyrelsen VärmlandSjukhusSocialdemokraternaVårdVård och omsorgVänsterpartietVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.