Hoppa till huvudinnehållet

Lokföraren blev bokhandlare – lämnar sovrummet: ”var inte populärt hos frugan”

Publicerad:
Jörgen Eriksson har tillsammans med sin kusin startat ett webbaserat antikvariat på Kyrkogatan i Åmål.
Jörgen Eriksson har tillsammans med sin kusin startat ett webbaserat antikvariat på Kyrkogatan i Åmål. Foto: Andreas Dagström

Den försiktigt positiva trenden fortsätter: Antalet tomma affärslokaler i Åmål minskar. Lokföraren Jörgen Eriksson och vaktmästaren Lars Eriksson öppnar webbhandel med bättre begagnade böcker på Kyrkogatan.

– Det är ingen guldgruva men vi har ett genuint intresse.

Frisör, blomsterhandel, restauranger och skönhetssalong. Ett redan brett handels- och serviceutbud blir gissningsvis ännu mer lockande för fönstershoppare och andra när ett antikvariat klämmer in sig.

Verksamheten är visserligen webbaserad men lokalen kommer likaväl att vara fullspäckad av bokhyllor.

– Jag var tvungen att skaffa affärslokal, för böcker tar plats. Tidigare har jag haft böcker i hela sovrummet, men det var inte så populärt hos frugan, säger Jörgen Eriksson som driver antikvariatsverksamheten ihop med kusinen Lars Eriksson.

Jörgen är till vardags lokförare och Lars vaktmästare. Affärsverksamheten sysslar de med vid sidan om, via Bokbörsen och Tradera.

Kan man tjäna pengar på det?

– Annars hade vi inte hyrt lokal (skratt).

– Det är ingen guldgruva men vi har ett genuint intresse och tycker om att läsa, säger Jörgen Eriksson, återflyttad till Åmål efter 26 år.

Kusinen Lars Eriksson bor och verkar i Karlskoga, men ska hjälpa till i lokalen på Kyrkogatan så gott han kan.

– Vi köper mycket begagnat. Folk vill inte slänga sina gamla böcker, och det vill inte vi heller. Ibland kan det ta ett halvår innan rätt kund dyker upp, säger Jörgen Eriksson.

Personligen föredrar Jörgen Eriksson klassiker men han tycker de flesta böcker har någonting att ge läsaren.
Personligen föredrar Jörgen Eriksson klassiker men han tycker de flesta böcker har någonting att ge läsaren. Foto: Andreas Dagström

Hur kommer det sig att ni hyrde in er just här?

– Vi har letat efter lokal ett tag men det var svårt att hitta någonting inom rimliga prisgränser. Vi kan inte hålla till i en källare, för då tar böckerna lukt, sedan var många andra lokaler för stora.

Blir det ett fysiskt antikvariat också?

– Kanske. Vi får se hur vi gör. Bara i dag har det gått förbi fem–sex personer och visat intresse.

Vilken typ av litteratur går bäst på webben?

– Skönlitteratur. Den står för 70 procent. Därefter kommer kokböcker, hundböcker, men även barn- och ungdomslitteratur, vilket är roligt. Jag vill gärna att mina egna barn blir bokläsare, det har jag själv fått med mig hemifrån, säger Jörgen Eriksson som personligen föredrar klassiker.

När blir antikvariatet klart?

– Det blir nog aldrig färdigt. Vi är på jakt efter fler bokhyllor för att få upp allting.

Antikvariatet hyr in sig där NWT förr hade sin lokalredaktion och där det senast låg en diversebutik.
Antikvariatet hyr in sig där NWT förr hade sin lokalredaktion och där det senast låg en diversebutik. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålBöckerButikerHandelLitteraturTradera

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.